Dopřejte si na víkend totální českou klasiku a uvařte si lahodnou slepici na paprice. Sametová omáčka je téměř bez práce, jediné, co chvíli zabere, je vaření vývaru. Ten si pak ovšem můžete dát i jako samostatné jídlo druhý den.

Recept funguje i s jemnějším kuřetem, které nemusíte zdaleka tak dlouho vařit. Slepice má nicméně výraznější chuť a silný slepičí vývar je na zimu k nezaplacení!

Kde koupit slepici?

Popravdě řečeno, pevné slepičí maso se na moc jiných jídel než slepice na paprice a vývar nehodí, proto ji nekoupíte všude. Kdybyste nepochodili na trhu či u řezníka, omrkněte mrazenou sekci supermarketů, online Rohlík nebo celkem na jistotu prodejny Delmart, kde je ovšem drůbež dovážená.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Slepice na paprice a slepičí vývar

Na slepičí vývar potřebujete:

  • 1 slepici (cca 1,4 kg)
  • 1 cibuli
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 řapík nebo kousek bulvového celeru
  • 10 kuliček pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy

Na 4 porce potřebujete:

  • 2 lžíce tuku z vývaru, sádla nebo ghí
  • 1 velká cibule
  • Sůl
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 500 ml slepičího vývaru
  • 200 ml smetany (ke šlehání nebo kysané)
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Ideálně den předem uvařte vývar: slepici naporcujte nůžkami na drůbež nebo ostrým nožem (návod zde), vložte do hrnce, přidejte očištěnou a na větší kusy pokrájenou zeleninu a 2,5 litru vody a přiveďte k varu.
  2. Po hodině sundejte děrovanou lžící pěnu z povrchu, do hrnce přidejte koření a dále vařte na mírném ohni asi tři hodiny, až je maso dokonale měkké a odpadá od kosti. Podle potřeby můžete přilít trochu studené vody. Přesná doba vaření závisí na kvalitě masa a intenzitě varu. Já každopádně vývar nejčastěji vařím v pomalém hrnci, ze kterého je skvělý, maso perfektně měkké a není třeba hlídat množství vody. Čas varu naopak zkrátíte použitím tlakového hrnce.
  3. Pomocí cedníku pak polévku slijte. Pro extra čirý vývar síto vyložte čistou utěrkou či kapesníkem a snažte se, aby kal zůstal na dně hrnce spolu s kostmi. Ty nechte chvíli zchladnout, poté oberte maso od kostí a kůže a nakrájejte ho na kousky. Zbytek slepice, koření a zeleninu vyhoďte.
  4. Vývar můžete nechat do druhého dne vychladnout a z povrchu pak sebrat část tuku, aby nebyl příliš mastný.
  5. Druhý den nebo jakmile slijete vývar, pusťte se do omáčky. Cibuli nakrájejte najemno a asi 10 minut restujte do lehce zlatova na troše tuku sundaného z vývaru, sádle či ghí. Během restování cibuli dost osolte.
  6. Zasypejte moukou a paprikou a za stálého míchání půl minuty opékejte. Přidejte protlak a restujte další půl minuty. Přilijte vývar, osolte a za občasného míchání vařte pod poklicí 15 až 20 minut.
  7. Jestli máte rádi zcela hladké omáčky, rozmixujte ji nebo propasírujte přes síto. Zjemněte smetanou, do hrnce vraťte maso, prohřejte ho a podávejte.

Tipy & triky:

  • V omáčce povařte proužek chemicky neošetřené citronové kůry nebo ji na závěr dochuťte trochou citronové šťávy, citron jídlo hezky osvěží.
  • Zbylý vývar použijte jako základ pro slepičí polévku s domácími nudlemi nebo ho zamrazte na další vaření.
  • Když vám zbudou knedlíky, připravte si perfektní knedlíky s vejci. Uvidíte, že vás toto retro potěší!
  • Pokud máte dostatečně velký hrnec, uvařte rovnou dvojnásobné množství a část omáčky s masem (bez smetany) a vývaru zamrazte.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová