Dopřejte si na víkend totální českou klasiku a uvařte si lahodnou slepici na paprice. Sametová omáčka je téměř bez práce, jediné, co chvíli zabere, je vaření vývaru. Ten si pak ovšem můžete dát i jako samostatné jídlo druhý den.
Recept funguje i s jemnějším kuřetem, které nemusíte zdaleka tak dlouho vařit. Slepice má nicméně výraznější chuť a silný slepičí vývar je na zimu k nezaplacení!
Kde koupit slepici?
Popravdě řečeno, pevné slepičí maso se na moc jiných jídel než slepice na paprice a vývar nehodí, proto ji nekoupíte všude. Kdybyste nepochodili na trhu či u řezníka, omrkněte mrazenou sekci supermarketů, online Rohlík nebo celkem na jistotu prodejny Delmart, kde je ovšem drůbež dovážená.
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová
Slepice na paprice a slepičí vývar
Na slepičí vývar potřebujete:
- 1 slepici (cca 1,4 kg)
- 1 cibuli
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 řapík nebo kousek bulvového celeru
- 10 kuliček pepře
- 4 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
Na 4 porce potřebujete:
- 2 lžíce tuku z vývaru, sádla nebo ghí
- 1 velká cibule
- Sůl
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 500 ml slepičího vývaru
- 200 ml smetany (ke šlehání nebo kysané)
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová
Postup
- Ideálně den předem uvařte vývar: slepici naporcujte nůžkami na drůbež nebo ostrým nožem (návod zde), vložte do hrnce, přidejte očištěnou a na větší kusy pokrájenou zeleninu a 2,5 litru vody a přiveďte k varu.
- Po hodině sundejte děrovanou lžící pěnu z povrchu, do hrnce přidejte koření a dále vařte na mírném ohni asi tři hodiny, až je maso dokonale měkké a odpadá od kosti. Podle potřeby můžete přilít trochu studené vody. Přesná doba vaření závisí na kvalitě masa a intenzitě varu. Já každopádně vývar nejčastěji vařím v pomalém hrnci, ze kterého je skvělý, maso perfektně měkké a není třeba hlídat množství vody. Čas varu naopak zkrátíte použitím tlakového hrnce.
- Pomocí cedníku pak polévku slijte. Pro extra čirý vývar síto vyložte čistou utěrkou či kapesníkem a snažte se, aby kal zůstal na dně hrnce spolu s kostmi. Ty nechte chvíli zchladnout, poté oberte maso od kostí a kůže a nakrájejte ho na kousky. Zbytek slepice, koření a zeleninu vyhoďte.
- Vývar můžete nechat do druhého dne vychladnout a z povrchu pak sebrat část tuku, aby nebyl příliš mastný.
- Druhý den nebo jakmile slijete vývar, pusťte se do omáčky. Cibuli nakrájejte najemno a asi 10 minut restujte do lehce zlatova na troše tuku sundaného z vývaru, sádle či ghí. Během restování cibuli dost osolte.
- Zasypejte moukou a paprikou a za stálého míchání půl minuty opékejte. Přidejte protlak a restujte další půl minuty. Přilijte vývar, osolte a za občasného míchání vařte pod poklicí 15 až 20 minut.
- Jestli máte rádi zcela hladké omáčky, rozmixujte ji nebo propasírujte přes síto. Zjemněte smetanou, do hrnce vraťte maso, prohřejte ho a podávejte.
Tipy & triky:
- V omáčce povařte proužek chemicky neošetřené citronové kůry nebo ji na závěr dochuťte trochou citronové šťávy, citron jídlo hezky osvěží.
- Zbylý vývar použijte jako základ pro slepičí polévku s domácími nudlemi nebo ho zamrazte na další vaření.
- Když vám zbudou knedlíky, připravte si perfektní knedlíky s vejci. Uvidíte, že vás toto retro potěší!
- Pokud máte dostatečně velký hrnec, uvařte rovnou dvojnásobné množství a část omáčky s masem (bez smetany) a vývaru zamrazte.
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová