Jak málo stačí a perfektní letní dezert je na světě! Dort do skleničky s jemným tvarohovým krémem, šťavnatými borůvkami a piškotem si zamilují děti i dospělí. Kakaový piškot, který k přípravě borůvkového parfaitu potřebujete, můžete jindy využít i jako základ pro dort s vrstvou krému, ovocem a želé. Část korpusu, která vám zbude, lze v sáčku zamrazit nebo použít pro přípravu piškotových kuliček či cake pops.
Pohár navíc zvládnete i ve zdravější verzi. Piškotu dodáte více výživových látek, když světlou mouku vyměníte za celozrnnou. Pokud chcete snížit kalorie, můžete cukr vyměnit za nízkokalorické sladidlo, jako je xylitol nebo erythritol. Borůvky i krém lze sladit čekankovým sirupem, který obsahuje probiotickou vlákninu.
Borůvkový parfait (pohár) s kakaovým piškotem a tvarohovým krémem
Na 4 porce potřebujete:
- 3 vejce
- 90 g krupicového cukru
- 4 lžíce oleje
- 80 g hladké mouky
- 20 g kakaa
- 1 lžíce najemno nakrájené máty (lze vynechat)
Dále potřebujete:
- 400 g mrazených lesních borůvek
- 400 g měkkého tvarohu
- 200 g hustého bílého jogurtu
- Čekankový sirup nebo moučkový cukr dle chuti
Na ozdobu:
- Čerstvé borůvky
- Hořká čokoláda
- Čerstvá máta
Postup
- Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny. Do pěny krátce vmíchejte olej.
- V míse promíchejte mouku s kakaem a přes síto prosejte k vaječné pěně. Přidejte mátu a zlehka vymíchejte těsto.
- Těsto rozetřete do formy o průměru 21 cm. Předem je dobré ji vyložit pečicím papírem nebo vytřít máslem a vysypat hrubou moukou.
- Pečte při 180 °C 20 minut. Poté nechte vychladnout.
- Borůvky vsypte do hrnce a oslaďte 3 až 4 lžícemi moučkového cukru nebo sirupem dle chuti. Zahřívejte a občas promíchejte. Zahřívejte tak dlouho, až začnou borůvky pouštět šťávu, ale uvnitř zůstanou ještě chladné. Měly by stále držet svůj tvar. Stáhněte z plotny a nechte prozatím stranou.
- V míse smíchejte tvaroh s jogurtem a podle chuti oslaďte.
- Z korpusu odlamujte malé kousky a rozprostřete je do 2- až 3cm vrstvy na dno skleniček. Nijak neumačkávejte, pouze rozprostřete do vrstvy. Zasypejte dvěma lžícemi borůvek i s trochou šťávy. Naneste na borůvky dvě plné lžíce krému, na něj opět borůvky, nalámaný piškot, krém a borůvky.
- Nakonec ozdobte čerstvými borůvkami, kousky čokolády a lístky máty. Ihned podávejte nebo nechte prozatím v lednici. Spotřebujte do druhého dne.