Jak málo stačí a perfektní letní dezert je na světě! Dort do skleničky s jemným tvarohovým krémem, šťavnatými borůvkami a piškotem si zamilují děti i dospělí. Kakaový piškot, který k přípravě borůvkového parfaitu potřebujete, můžete jindy využít i jako základ pro dort s vrstvou krému, ovocem a želé. Část korpusu, která vám zbude, lze v sáčku zamrazit nebo použít pro přípravu piškotových kuliček či cake pops.

Pohár navíc zvládnete i ve zdravější verzi. Piškotu dodáte více výživových látek, když světlou mouku vyměníte za celozrnnou. Pokud chcete snížit kalorie, můžete cukr vyměnit za nízkokalorické sladidlo, jako je xylitol nebo erythritol. Borůvky i krém lze sladit čekankovým sirupem, který obsahuje probiotickou vlákninu.

Borůvkový parfait (pohár) s kakaovým piškotem a tvarohovým krémem

Na 4 porce potřebujete:

  • 3 vejce
  • 90 g krupicového cukru
  • 4 lžíce oleje
  • 80 g hladké mouky
  • 20 g kakaa
  • 1 lžíce najemno nakrájené máty (lze vynechat)

Dále potřebujete:

  • 400 g mrazených lesních borůvek
  • 400 g měkkého tvarohu
  • 200 g hustého bílého jogurtu
  • Čekankový sirup nebo moučkový cukr dle chuti

Na ozdobu:

  • Čerstvé borůvky
  • Hořká čokoláda
  • Čerstvá máta
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny. Do pěny krátce vmíchejte olej.
  2. V míse promíchejte mouku s kakaem a přes síto prosejte k vaječné pěně. Přidejte mátu a zlehka vymíchejte těsto.
  3. Těsto rozetřete do formy o průměru 21 cm. Předem je dobré ji vyložit pečicím papírem nebo vytřít máslem a vysypat hrubou moukou.
  4. Pečte při 180 °C 20 minut. Poté nechte vychladnout.
  5. Borůvky vsypte do hrnce a oslaďte 3 až 4 lžícemi moučkového cukru nebo sirupem dle chuti. Zahřívejte a občas promíchejte. Zahřívejte tak dlouho, až začnou borůvky pouštět šťávu, ale uvnitř zůstanou ještě chladné. Měly by stále držet svůj tvar. Stáhněte z plotny a nechte prozatím stranou.
  6. V míse smíchejte tvaroh s jogurtem a podle chuti oslaďte.
  7. Z korpusu odlamujte malé kousky a rozprostřete je do 2- až 3cm vrstvy na dno skleniček. Nijak neumačkávejte, pouze rozprostřete do vrstvy. Zasypejte dvěma lžícemi borůvek i s trochou šťávy. Naneste na borůvky dvě plné lžíce krému, na něj opět borůvky, nalámaný piškot, krém a borůvky.
  8. Nakonec ozdobte čerstvými borůvkami, kousky čokolády a lístky máty. Ihned podávejte nebo nechte prozatím v lednici. Spotřebujte do druhého dne. 
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová