Není lepší den než ten, který začne skvělou kávou a ještě lepším jídlem. Neděle s partnerem najednou dostane dovolenkovou atmosféru a během všedních dní dokáže brunch zachránit nejeden nudný pracovní meeting.
Brunch sice není nic nového pod sluncem, ale po dlouhé době v karanténě a se začínajícími prázdninami si zas říká o pozornost. A my mu ji moc rádi dáme.
Tady je několik starých brunchových matadorů, kde vám palačinky a avokádové tousty budou servírovat jako esa z rukávu, ale i pár relativních nováčků, kam jste možná ještě přes pandemii nestačili zajít.
Etapa
Dva do pečení chleba (i do sebe navzájem) zbláznění foodies Petr a Gabi si po několika měsících rekonstrukce a rocích příprav a snů otevřeli v Karlíně bistro Etapa. A byl to start s rychlou stopkou. Přišla pandemie, která je v pečení a vaření na chvíli stopla. Teď už ale jedou dál a servírují nedělní brunche každý den. Jsou plné barevné zeleniny, výběrové kávy, domácí limonády a samozřejmě – na místě pečený domácí stoprocentně celozrnný kváskový chleba.
Zona bistro
Pokud vám nevadí brunch na stojáka, zajděte do pasáže v Dlouhé. Odolejte zákusku u Cukráře Skály, až půjdete kolem Naše maso, sklopte oči k chodníku a zvládněte to až do pasáže, kde najdete nové bistro Zona. Tam vám namažou tu nejdelší a nejkřupavější bagetu pomazánkou, o které se vám ještě večer bude zdát.
Kro Kitchen bistro & rotisserie
Jestli budete mít náladu udělat si brunch ve formě pikniku, zajděte do Kro Kitchen na Vinohradské. Tam vám všechny dobroty zabalí s sebou a vy si je můžete sníst v nedalekých Riegrových sadech nebo Grébovce. Not bad start do víkendu.
Bockem
O tomhle legendárním brunchovém spotu už jsme vám psali celý milostný dopis. Bistro Bockem je jediné místo, kde vám naservírují snídani v degustačním menu. Menu je samozřejmě sestaveno podle oceňovaného a vyhledávaného konceptu posledních let – je sezonní a z velké části připravené z lokálních surovin. Cenovou hladinu si přitom drží přijatelnou, za předkrm, hlavní chod, dezert a nápoj zaplatíte celkem 320 korun.
Teplá Kačka
Jestli máte občas chuť na brunch po asijsku, zajděte do nového podniku kousek od Veletržního paláce na Praze 7. Vymakaný koncept plný asijských specialit vás skvěle naladí do celého dne a limonáda ze zeleného čaje i nakopne. Doporučujeme zkusit napařované knedlíčky, kdybyste se náhodou přehoupli časem blíž k obědu, pekingská kachna se zeleninou, hoisin omáčkou a rýžovými placičkami je must try.
The Farm
Vcelku legendární snídaňo-obědové místo na Letné. Asi tak staré jako brunch sám. Kdo zatím nebyl, měl by napravit. Jejich lívanečky se sezonním ovocem vám zvednou náladu a chybu neuděláte ani se slaným chodem. Jo a mají rádi pejsky, takže jestli máte, vezměte ho s sebou a pak s ním rychle na procházku do letenského parku nebo do Stromovky.
Café Letka
Další spot na Letné, který byste neměli při svém brunchovém maratonu vynechat. Za pár let své existence vychytali menu do detailu, a tak se v bistru můžete doslova projíst celým dnem a večer to zakončit míchaným super drinkem.
Sweet and Pepper DAYS
O rodinném bistru založeném roku 2013 jsme už psali mockrát. Jsou prostě dobří! Jestli něco ale musíte ochutnat, jsou to jejich vejce Benedikt s černým česnekem nebo klasický chleba s avokádem načančaný tak, že si ten iPhone i proti všem zásadám stejně vytáhnete a kvůli fotce si i ten Instagram přece jen nakonec založíte.
Bistro 8
Další bistro klasika, tentokrát můžete volit mezi Letnou a Žižkovem. Tam vám na kovovém tácu naservírují hned celý brunch – hlavní jídlo, salát, zákusek a kávu. S tácem si můžete klidně sednout i do trávy blízkého parku a udělat si takový malý piknik.
Cafefin
Když se Asie potká s Evropou a řeknou si, že být hipster je vážně cool, vznikne místo jako Cafefin. Tímhle barevným jídelníčkem se budete projídat hodně dlouho a můžeme zaručit, že cokoli si vyberete, budete zbožňovat od prvního sousta.
Cobra
Aneb místo, kde můžete prožít nejen celý den, ale i noc. A pak si ještě s lehkou hladinkou dát na vysvobození hezky vejce Benedikt, omeletu se slaninou nebo pověstné americké lívance v doprovodu sezonního ovoce.
Cafe Jen
Další letní víkendový brunch na trávě v parku! V Cafe Jen vám do krabice zabalí hned několik mazaných chlebů, koláče, buchty a k nim přidají výbornou kávu nebo čerstvě vymačkaný pomerančový džus. Co víc si na dopoledním pikniku přát.
Spižírna 1902
Můžete si být jistí, že v bistru, kde je celá sekce v menu zasvěcená toastům a lívancům, si vždycky vyberete. A taky pochutnáte. Ve Spižírně vám k míchaným vajíčkům naservírují i domácí, z pece právě vytažený rohlík. A co si budeme povídat, křupavý rohlík s máslem je někdy to nejlepší, co existuje.
Mlýnec
Pražský podnik s náramným výhledem patřící do impéria Sanjiva Suriho je místními stále tak trochu neobjevený. To však neplatí pro fenomenální víkendové brunche, které bývají i pár dní předem vyprodané. Udělejte si rezervaci, neb kombinace výborně připravených mořských plodů, české kuchyně v moderním pojetí a neomezeného prosecca (případně bohatého vinného lístku) udělá z obyčejného víkendu zážitek.
Oh Deer Bakery
Takový borec na konec. Minimálně co se kalorií týče. Nejen že nám už nějaký ten rok v Oh Deer Bakery dělají pravidelně výčitky jejich skvělými, všemožnými krémy plněnými, croblihami. Teď se rozhodli ještě víc přitlačit na pilu a tenhle croissant s koblihou v jednom vylepšili vejcem Benedikt. Hřích? Ano. Jestli stojí za to? Rozhodně.