Navzdory covidové pohromě, která citelně zasáhla téměř všechny gastro provozy v Česku, se v centru Brna otevřely nové podniky. A od začátku mají našlápnuto stát se součástí průvodců a místní gastro elity. Snad je to tím, že všechny provozují majitelé, kteří za sebou už mají znatelné zkušenosti, což je vidět jak na servisu, tak formě.
La Vida Loca Café
Meníčka si píše ručně, protože má každou chvíli jinou lokální surovinu nebo lahůdku, kterou se inspiruje. Petra Grombiříková dělá snídaně na fresh a po svém, taky vyrábí skvělou domácí zmrzku bez lepku a laktózy. Šťastná vajíčka a mikrobylinky jsou u ní samozřejmostí a obědová polévka pak vaším příjemným zjištěním, když se snídaně protáhne, což se tady stane hladce. Sama je vegetariánka, takže rozumí požadavkům svých zákazníků.
Taky měla dobrou školu, vypracovala se v proslulém bistru Red Piranha na Minské ulici u Gabriely Rudolfsson, stejně jako tým holek z A na chuť, které jí dodávají exkluzivní zákusky podle vlastních receptů. Petra žila dlouho v Itálii, takže tady čekejte poctivé italské kafe, včetně jeho zvýhodněné ceny na rychlovku u baru. Sama svůj podnik na Jakubském náměstí, který je ojedinělý i svým konceptem place sharingu, směřuje jako návštěvu přátel u ní doma. Má otevřeno od 8 do 17, poté v prostoru navazuje a do nočních hodin ožívá oblíbený wine a tapas bar.
Pavillon steak house
Pobíhající děti se zmrzlinou, spokojení rodiče ve stínu stromů u rozjezeného jídla a osobitý personál všude okolo. Restaurace Pavillon na Jezuitské ulici má nový kabát i koncept. Spolumajitelé Winning Gastro Sebastian Wagner a Jerzy Packowski, kteří provozují také mezi byznysmeny vyhlášenou restauraci Vittorio, oblékli tuhle funkcionalistickou krásku dle newyorského vzoru do tmava a hodlají z ní udělat moderní a friendly steak house v Brně, kam si přijdete odpočinout.
K ruce si vzali mladé zkušené kluky, šéfkuchaře Adama Procházku a manažera a someliéra Lukáše Pecenu, kteří vám kromě vlídného přístupu naservírujou i pořádný kus až 65 dní vyzrálého hovězího z volného chovu na Vysočině. I když se nazývají steak house, jsou otevření i vegetariánům, pro které mají speciality přímo à la carte.
Tady se zkrátka slyší na potřeby hostů i rodin, kterým je restaurace nakloněna, stejně jako mladým lidem. Každý pátek chystají tematické hudební večery včetně chilloutových s DJ. Tahle restaurace v parku s kuchaři oblečenými v černém, s černými kšiltovkami na hlavě místo bílých komínů vkročila sebevědomě do života v duchu západního lifestylu s respektem k prostoru bývalé Zemanovy kavárny. A to víc než působivě.
Element
Novinkou mezi brněnskými bary je Element na Běhounské ulici, tři kroky z Jakubáku, který ve svém designově čistém interiéru kombinuje bar a restauraci s lokálními věcmi, a to elementárně a surově. Jejich motto je – lokální produkty a světové recepty. Honza Liška, který má pod sebou bar, a Tomáš Reger, který šéfuje kuchyni, přišli do Brna z Dubaje, kde dlouhá léta žili a v Tomášově firmě Cruet Cooking Consultants budovali arabským podnikatelům restaurace na klíč.
Teď chtějí ale všechny svoje zkušenosti vložit do vlastního podniku v Brně s česko-anglickým personálem, kde vám v otevřené kuchyni udělají plnohodnotné jídlo až do půlnoci. Element je zaměřený na střední věkovou kategorii zcestovalých lidí, které baví hlasitější hudba a temno interiéru, stejně tak jídlo příjemně servírované jako společné doprostřed stolu, takzvaně na sharování, k čemuž je koncepčně přizpůsobené.
A to v čase, kdy zrovna vyšlo z kuchyně. Pokud si tedy cíleně neřeknete, dostanete jej společně a bez rozdělení na předkrm a hlavní jídlo. V tomhle neformálním baru s kuchyní se máte cítit sami sebou, bez předsudků a rozdílů, zkrátka po svém. Kluci taky provozují mobilní truck bar na Moravském náměstí.