Ulevit si od svých obav je normální, ale pokud sklenici spíš vidíte poloprázdnou neváháte o tom své okolí neustále zpravovat, připravujete se o podstatnou část životní energie.

O tom je přesvědčen bývalý námořní důstojník John Greton „Jocko“ Willink, jehož podcast o sebedisciplíně a motivaci patří k nejvyhledávanějším na světě.

Autor knihy Discipline Equals Freedom, ve které zúročuje zkušenosti ze speciální bojové jednotky v Iráku, tvrdí, že si nestačí říct: „Teď už přestanu být pesimista a chronický stěžovatel.“

Abyste sebe a své okolí nečastovali negativními komentáři na cokoliv, musíte změnit své chování.

Něco nevyšlo, to je dobře!

Podle Willinka si vždy, když něco nedopadne podle našich představ, máme nejdřív říct: „To je dobře.“ Nevyšlo vám povýšení? To je dobře, aspoň se můžete soustředit na osobní život a své koníčky. Prohráli jste? To je dobře, protože z chyb se člověk nejvíc učí. Zastihly vás nečekané komplikace? To je dobře, aspoň si natrénujete, jak dokážete efektivně improvizovat.

Na většině složitých situací jde najít něco pozitivního, co vám pomůže osobnostně vyrůst. Když si tenhle přístup zkusíte, časem se stane vaším autopilotem a vás přejde chuť svým známým hodiny vykládat, proč nic ve vašem životě není správně.

A rozhodně si nestěžujte, když tuhle schopnost neovládnete hned. Podle důstojníka to v průměru trvá až dva roky.

Život je výzva

Může vám to připadat jako klišé, ale utrpení je součástí našeho bytí a vždy bude existovat oblast, ve které by se nám mohlo dařit lépe. Ve skutečnosti však nezáleží na tom, co přesně se nám přihodilo, ale na našem přístupu: zda se dokážeme dostatečně motivovat k tomu, abychom přijali aktivní roli a nasměrovali svou energii správným směrem, nebo se při sebemenším zaškobrtnutí utápěli ve vlnách sebelítosti.