Orchestr Bamberských symfoniků vznikl v Praze a původně ho tvořili hudebníci odsunutí z poválečného Česka. Je proto vcelku půvabné, že teď slaví úspěchy se skladbou ryze tuzemskou.

Nahrávka mistrovského díla Bedřicha Smetany v interpretaci symfoniků z Bavorska pod vedením českého dirigenta Jakuba Hrůši se dostala do finálového výběru prestižní umělecké ceny International Classical Music Awards (ICMA). V ní rozhodují šéfredaktoři předních hudebních časopisů a zástupci významných kulturních institucí z 14 evropských zemí.

Vítěz bude oznámen 20. ledna 2021, ale už teď je jasné, že Jakub Hrůša se „svými“ symfoniky pokračuje ve velkolepém tažení. Za album Bohemian Tales, na němž zní houslové skladby Dvořáka, Suka a Janáčka, byl nedávno nominován na cenu Grammy, jejíž výsledky budou taktéž vyhlášeny v lednu, a to jednatřicátého.

„Potěšující je, že nominace přicházejí pokaždé za jinou nahrávku. To, doufám, potvrzuje stabilní vyrovnanost kvality,“ komentuje oba úspěchy devětatřicetiletý dirigent. Čerstvá nominace na ICMA je unikátní i proto, že Smetanova skladba byla zaznamenána na dnešní dobu neobvyklým způsobem.

„Natáčeli jsme metodou ,direct to disc‘ a přísně analogově, na pár mikrofonů,“ líčí Hrůša. „Na snímku není jeden jediný střih, jediná úprava zvuku, jediná umělost. Výsledek byl ryt rovnou do masteru desky tak, jak jsme ho v ten okamžik hráli,“ konstatuje.

Výlisky nahrávky jsou očíslovány a už se stihly stát mezi milovníky klasiky sběratelskou raritou. Případné ocenění jejich hodnotu jistě jen zvýší.