Zpěvačka Taylor Swift vydala během necelých pěti měsíců druhé album. Třicet jedna písniček, všechny složila sama nebo se na nich alespoň podílela – to je obdivuhodná jízda.

Obě alba jsou navíc dobře hodnocená. O prvním, které dostalo název Folklore a vyšlo v červenci, se mluvilo jako o novém začátku popové princezny, ze které se stává přemýšlivá indie žena. Nad druhým Evermore, které vydala 11. prosince, se rozplývali mimo jiné kritici The New York Times, Rolling Stone nebo Variety.

A český Musicserver napsal, že se „oceňovaná karanténní deska Folklore po pouhých pěti měsících dočkala sestřičky, ze které se opět tají dech“.

Taylor Swift vydala od začátku své kariéry v roce 2006 devět studiových alb a loňský příjem 185 milionů dolarů ji dostal do čela žebříčku nejvíc vydělávajících umělců podle Forbesu.

Alba Folklore, které vzniklo během covidové karantény, se jen ve Spojených státech prodalo do letošního října, tedy tři měsíce po jeho vydání, více než milion kusů – v době, která prodeji hudby dávno nepřeje, jde o nevídané číslo. Svým fanouškům ho přitom předložila jako překvapení. Že vyjde, oznámila na sociálních sítích necelý den před tím.

Stejně to udělala i s novým albem Evermore. Poslední písničku z něj dokončila týden před vydáním a desku uvedl klip k písničce Willow, který do vydání tohoto textu nasbíral bezmála 28 milionů zhlédnutí. Celkové prodeje Evermore v USA se v prvním týdnu odhadují na 300 až 350 tisíc.

Taylor Swift přitom před 14 lety začínala jako country zpěvačka. Díky své třetí písničce Our Song se stala nejmladší zpěvačkou, která obsadila první příčku žebříčku Billboard Hot Country Song s autorskou písní.

V roce 2008 oslavila osmnáctiny nominací na cenu Grammy v kategorii Nejlepší nový umělec. Pak už začala sbírat za svá alba jednu Grammy za druhou a pevně se usadila v žebříčku nejbohatších celebrit. Vloni vyhrála na AMA’s cenu umělce desetiletí a celkově si odnesla šest trofejí, které přidala ke svým třiadvaceti cenám z minulých let, čímž překonala dosavadní rekord Micheala Jacksona.

Obě karanténní alba vznikla ve spolupráci se zpěvákem a producentem Jackem Antonoffem, se kterým Taylor Swift pracovala již na svých předchozích albech 1989, Reputation a Lover.

Svůj muzikantský podíl přinesl také multiinstrumentalista Aaron Dessner ze skupiny The National, ale vzhledem ke covidovým opatřením se všichni tři hudebníci mohli osobně potkat až při natáčení dokumentu Folklore: the long pond studio sessions po několikatýdenní karanténě a testech.

Jak vidno, i z home officu se dají na dálku skládat a nahrávat písničky za miliony dolarů.