Sníh je tady. Na lyže se sice nesmí, ale pořád jsou tu běžky. Vybraly jsme pro vás ty nejlepší momentálně upravené trasy, kde si užijete jak skvělou jízdu, tak krásné výhledy.

Horskými pláněmi centrální Šumavy

Délka: 26 km

Je to klasika. Ale taky z nějakého důvodu – výhledy totiž stojí za to. Okruh míří do centrální a nejvyšší části hor, do čtyřúhelníku mezi Modravou, Pramenem Vltavy, Kvildou a Horskou Kvildou.

Praděd pro začátečníky

Délka: 4 km

Trasa z Ovčárny na Praděd měří asi 4 kilometry a je méně náročná. Počítejte však se závěrečným vrcholovým stoupáním až k rozhledně. Zároveň po stejné trase chodí na vrchol i spousta pěších turistů a může se tak stát, že ne na všech místech budete mít úhlednou stopu.

Kolem Kraličáku

Délka: od 0,8 km po 28,3 km

Kraličák je skvělým místem, kde si můžete užít zábavu nejen na lyžích, ale také na běžkách. Vydat se můžete například na okruh kolem rybníka (0,8 km), na okruh mezi Hynčicemi, Štěpánovem a Stříbrnicemi (2,8 km), nebo na chatu Návrší (8 km) či na Dolní Moravu (28,3 km) nebo na samotný Králický Sněžník (18,8 km).

Až na Slovensko přes Javorníky

Délka: 31 km

Po oblých hřebenech Javorníků vede mezinárodní běžkařská trasa s názvem Beskydsko-Javornická lyžařská magistrála, představující téměř 60 kilometrů udržovaných stop mezi střediskem Kohútka a Čadcou. Nabízí nádherné výhledy na zasněžené lesy i louky.

Noční maraton v Bedřichově

Délka: od 10 do 30 km

Poznej Jizerky v jiném světle a vyraz na Bedřichovský Night Light Marathon. Večerní závod, který zahajuje tradičně seriál SkiTour, startuje na bedřichovském stadionu, kde se za léta proháněly tisícovky běžců na lyžích při slavné Jizerské 50. Jestli tedy máte sportovního ducha a ještě chcete zažít běžky v nočním osvětlení, dneska máte šanci.