Ambiciózní projekt v samém srdci Prahy jen pár kroků od Václavského náměstí. Tak by se daly v rychlosti shrnout investiční plány developerské skupiny Crestyl, která se chystá v rámci projektu Savarin navázat na tradici zdejších velkoměstských pasáží a veřejných dvorků.

Aby však developer dokázal stavbu úspěšně financovat, rozhodl se tento týden vydat pětileté bezkuponové dluhopisy v hodnotě 2,2 miliardy s možností navýšení na 3,3 miliardy korun.

Emisi připravila J&T Banka a dluhopisy jsou rovněž obchodovány na regulovaném trhu pražské Burzy cenných papírů. Jmenovitá hodnota cenného papíru, který má splatnost v lednu 2026, je 50 tisíc korun, přičemž emisní kurz je k datu emise 71,288 procenta jmenovité hodnoty. Roční výnos tak odpovídá 6,9 procentům.

„V rámci přípravy projektu Savarin jsme se rozhodli navýšit svůj podíl v projektu a vykoupit prvotní investory, kteří nám pomohli vše odstartovat. Celý projekt mezitím získal reálné obrysy, novou podobu a posunul se do další fáze. V nejbližších měsících pak plánujeme zahájit rekonstrukci samotného paláce Savarin,“ říká Omar Koleilat, generální ředitel skupiny Crestyl.

„Veřejnou emisí dluhopisů nyní dáváme všem příležitost, aby se na výnosech z tohoto projektu přímo podíleli,“ dodává.

info Savarin, Crestyl
Projekt Savarin je umístěn přímo v sousedství pražského Václavského náměstí, které s odkazem na tradici václavských pasáží propojí s ulicemi Na Příkopě, Jindřišskou a Panskou.

Stavba, která počítá s pečlivou rekonstrukcí stávajících historických budov, vzniká pod taktovkou známého britského designéra Thomase Heatherwicka a jeho architektonického studia, které patří ke světové špičce a stojí za unikátními projekty po celém světě.

Projekt navíc počítá i se vznikem úplně nového veřejného prostoru se zelení, otevřeným prostranstvím ve vnitrobloku a komerčními plochami. S odkazem na tradici václavských pasáží pak propojí ulice Na Příkopě, Jindřišskou a Panskou.

Savarin se skládá ze čtyř na sebe navazujících a přitom vzájemně propojených samostatných částí, z nichž každá bude mít svůj vlastní charakter a způsob využití. Snaží se tak ctít tradiční pražské urbanistické uspořádání, kde na sebe navazují různě velké ulice, náměstí, dvory nebo parky, které pohromadě tvoří harmonický celek.

Vydání Forbesu P.H. Excel

Investor se se svými plány rozhodně nedrží při zemi, ale naopak má až neočekávaně smělé ambice. Aktuální návrh tak mimo jiné počítá i s prostory pro umístění Slovanské epopeje Alfonse Muchy. Budova orientovaná do Jindřišské ulice nabídne svůj vlastní zelený vnitroblok a několik restaurací. V druhé části s vchodem z Panské bude tržnice Time Out Market s přibližně patnácti různými gastro službami.

V bloku tří budov směřujících na Václavské náměstí pak bude umístěna pasáž s obchody a službami. Všechny tyto tři části povedou návštěvníky do samotného srdce projektu – nového veřejného prostoru s parkem. V něm se bude nacházet pečlivě zrekonstruovaná budova historické jízdárny, o které doposud veřejnost vůbec nevěděla, a palác Savarin od Kiliána Ignáce Dientzenhofera.

Právě tento barokní skvost tak po velmi dlouhé době opět získá svou původní koncepci, kdy na palác s nádvořími naváže park a jízdárna.

Tím, že se celý vnitroblok otevře veřejnosti, vznikne vedle Františkánské zahrady u Václavského náměstí další prostor vhodný pro relaxaci a volný čas. Veřejně přístupné střešní zahrady a terasy nabídnou výhledy na panorama Prahy. A součástí projektu je i nový přímý bezbariérový vstup do metra Můstek.