Podnik opředený legendami, který s malou přestávkou fungoval od roku 1939 až do roku 2010, opět otevírá na Příkopech své brány. Tedy, jakmile to vládní opatření dovolí.
Chodily tam největší hvězdy první republiky, Karel Gott i Waldemar Matuška, který zde v roce 1967 měl bujaře oslavit vítězství ve Zlatém slavíkovi. I během těžké normalizace zde byla k dostání lehká francouzská vína a šampaňské i prvotřídní vermuty.
„Jen nevěřím na to, že sem kdy vešla Lída Baarová se svou liškou okolo krku, jak se někdy tradovalo. Přece jen, Pelikán, to býval židovský podnik,“ říká manažer Jan Curylo. Právě on tvoří srdce nové restaurace a klubu, který po pěti letech náročné rekonstrukce a investicích ve výši desítek milionů netrpělivě touží přivítat své první hosty.
Curyla oslovila dvojice chorvatských investorů, které nadchla hlavně historie restaurace. Podniku, který si několik měsíců před nacistickou okupací měl otevřít židovský bookmaker Pavel Pelikán. „Tuto informaci mi potvrdili na pražské Židovské obci. Snažil jsem se najít co nejvíc pamětníků, kteří by mi pomohli utvořit co nejkomplexnější obrázek,“ tvrdí Jan Curylo.
Někdejší spolupracovník šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha a manažer jeho restaurace Divinis nakonec sehnal i několik číšníků, kteří v Pelikánovi obsluhovali v 70. letech minulého století. „Prozradili mi, nakolik nóbl zařízení tu bylo. Chodili sem zahraničí hosté, servírovaly se pochoutky, které jinde nebyly k dostání,“ vyjmenovává.
Stačí se podívat na film Světáci a uvidíte pověstný neon restaurace s pelikánem a jeho cvakajícím zobákem. Ten nechal pověsit ještě jeho původní majitel, ale v novém designu restaurace ho už nenajdeme.
„Chvíli jsme uvažovali, že sem neon vrátíme, ale pak jsme se rozhodli začít novou kapitolu bez něj. Nový Pelikán vychází z hodnot toho původního: elegantní restaurace, kde se nad vybranými lahůdkami schází opravdu zajímaví lidé. Ale zároveň jsme chtěli vytvořit uhlazený, moderní design,“ prozrazuje Curylo.
Také na jídelním lístku najdeme moderní delikatesy, jako je například krémová bouillabaisse se šafránem nebo francouzská modronohá kuřata Bresse Aoc.
„Bylo by samozřejmě zajímavé servírovat menu, které zde mohla ochutnat Adina Mandlová. Ale současný host má úplně jiné nároky, kuchyně 40. let minulého století byla z dnešního pohledu těžká. Tehdy byli hodně in šneci, ústřice a humři,“ vysvětluje Jan Curylo.
Věří, že šéfkuchař podniku Jakub Šimek, který sbíral zkušenosti v Divinisu nebo v restauraci Zinc v hotelu Hilton, dokáže zaujmout i velmi zhýčkané jazýčky budoucích hostů. Ti si pak mohou vybrat z široké nabídky luxusních vín, nejsilnější pozici na vinném lístku si podle Curyla drží toskánská vína ze zlatého pobřeží Černých vinět.
Druhou část restaurace bude tvořit klub, kam budou mít přístup jen členové. Výhled z historického domu U Dörferů, kde se Pelikán nachází, budou mít hosté stejný. V klubu si ale budou moct vychutnat větší soukromí i za svůj členský poplatek čerpat speciální ceny. O přesné podobě klubu ale ještě hovořit nedokáže, potřebuje nejprve vidět, jak bude restaurace přijata.
Jan Curylo je ale přesvědčený, že Pelikán má za sebou historii natolik pohnutou, že ho otevíračka v době krize nemůže položit. Věří, že jakmile se podle vládních nařízení otevřou zahrádky restaurací, pražské Příkopy sehrají svou roli a nový podnik se zaplní hosty.
Když v roce 2010 Pelikán obsloužil své poslední návštěvníky, uzavřela se jedna velká kapitola. Nejen restaurace samotné, která v posledních letech spíše skomírala, ale také v rámci historie pražské bohémy.
O tom, nakolik se nový podnik dokáže zapsat znovu do dějin míst, kde se setkávají vlivní a styloví, se budeme moct přesvědčit už snad během několika týdnů.