Po mnoha měsících, kdy byly restaurace zavřené, si znovu můžeme sednout alespoň na zahrádky a zase si užít trochu společenské atmosféry. Pokud ale nevíte, kam zavítat, nevadí. Přinášíme vám sérii osobních tipů na naše oblíbená místa, kde si vychutnat svou ranní kávu, brunch nebo třeba romantickou večeři.
Ten dnešní pro vás připravila naše redaktorka Klára Mandausová.
Léto, zahrádka, voda, ideální kombinace. Spolu se skvělým jídlem a pitím je to místo, kde ani vteřina nepřijde nazmar. Jako Středočech, kterému Praha začíná sto metrů za zahradou, mám široký záběr. Mými favority jsou dvě restaurace s terasou za hranicí hlavního města a jedna v Praze. U žádné voda nechybí.
Restaurace Jureček
Ke Koupališti 231/11, Říčany
Prvorepublikovou restauraci s rozlehlou terasou nad jezerním koupalištěm s travnatou pláží citlivě zrekonstruovali a vedou manželé Jitka a Vladan Ježkovi. Jezdí se sem nejen za věčně usměvavými majiteli, kteří se, podobně jako v dobách, kdy se tu občerstvoval herec Oldřich Nový, rádi zastaví s hosty na kus řeči, ale hlavně ze výtečnou kuchyní.
Kdo ochutnal třeba zdejší telecí pavouček na tymiánu s restovanými špeclemi, poctivý tatarák, sýr haloumi v rajčatové omáčce nebo jako dezert čokoládové vejce s mangem, bude se pravidelně vracet jako já.
Hliněná bašta
Újezdská 619, Průhonice
Jako by kousek odtud nezačínala Praha. Přímo pod terasou šplouchá rybník, všechno je tu zelené a šťavnaté. Jezdí se sem jednak za poctivou českou kuchyní, ale hlavně za mořskými specialitami. Takže jestli se vám stýská po pořádném řízku nebo plněném paprikovém lusku, jste na správném místě. Vyhlášená je však hlavně grilovaná chobotnice s restovanou zeleninou a opečenou polentou nebo kanadský humr s bylinkovým máslem a limetkovou majonézou přímo vytažený ze zdejšího mořského akvária.
Majitel a šéfkuchař Hynek Vávra se celý koronavirový rok nezastavil, neměl jediný volný den, vařil a pekl chleba, koláče a další speciality a prodával je v okýnku a ve stánku. Návratu k jídlům servírovaným na talíři se však už nemohl dočkat a patřičně si ho užívá.
Kampa Park
Na Kampě 523/8b, Praha
Do třetice žádný rybník, ale řeka, a to ne ledajaká. Vltavu kousek od Karlova mostu můžete pozorovat z terasy restaurace, kde se jí i očima. A nechybí tu nabídka pro vegetariány a vegany. Křupavé špenátové taštičky s houbami shiitake a omáčkou z kokosového mléka, kešu a koriandru nebo rizoto se smrži, parmazánem a zeleninovou pěnou. Kdo by odolal?