Kontrasty a surrealismus. To jsou hlavní inspirace Dany Nerudové, organizátorky gastronomických událostí, slibujících oslnit všechny vaše smysly. Sama sebe označuje za kreativce napříč všemi obory, což jí umožňuje promýšlet své eventy do nejmenšího detailu.

Momentálně finišuje přípravy na další Piknikon, který se uskuteční už tento čtvrtek na pražském mole Vltavy a zažijete na něm finediningovou večeři o pěti chodech s vinným párováním. To by ještě nebylo ničím výjimečným, ale Nerudová slibuje řadu překvapení.

info Foto Piknikon

„Nechci vyzradit, co přesně návštěvníky čeká, ale některé suroviny se vynoří z vody, jiné připlují,“ říká Nerudová o večeři, v rámci které si jídlo s pomocí šéfkuchaře Martina Makovičky z restaurace Vallmo doupravíte pomocí nejrůznějších kapátek a dalších nástrojů sami.

Dana Nerudová kromě mediálních studií absolvovala také stáže v michelinskou hvězdou oceněné restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise i Alcronu. Pro rozjezd svého podnikání jí stačil dobrý nápad a padesát tisíc korun, za které uspořádala první Piknikon.

Ten se odehrál v zahradách barokního Hartigovského paláce na Malé Straně. „Nečekala jsem takovou účast a nadšené ohlasy. Hostům se líbilo, že je akce velmi neformální a seznámí se zde i s ostatními spolustolovníky. Ihned jsem proto začala hledat další nevšední místa,“ vzpomíná.

Právě jejich vyhledávání patří mezi know-how Dany Nerudové. Loni v únoru se tak měl další piknik odehrát ve skleníku Fata Morgana pražské botanické zahrady.

„Představovala jsem si to jako malou dovolenou, kam ze zimního města odjedete. Přijdete do tropického mikropodnebí, odložíte kabát a prožíváte piknik v krátkém rukávu, zatímco za oknem třeba sněží,“ popisuje Nerudová svou tehdejší vizi.

Akci musela kvůli covidu zrušit, stejně jako vytoužený piknik na střeše Národního divadla. „Probíhaly mezi námi opravdu dlouhé námluvy. Doufám, že se to nakonec podaří uskutečnit,“ neztrácí víru.

Organizátorka Dana Nerudová

O koncept měli podle Nerudové zájem také v zahraničí a zaujal i novináře z francouzského deníku Le Figaro, pro které prostřela na střeše budovy Drn. Podnikatelka věří, že se jí podaří momentum zájmu, co vytvořila její první akce, rozhoupat znovu.

„Na podzim se těšte na lovecký piknik, během kterého nebudete sedět, ale obcházet místo, kde se uskuteční,“ naznačuje. Okamžik překvapení a návštěva fantazijního světa spojeného s kvalitním jídlem a pitím znamená také poměrně vysokou cenu vstupného.

Zatímco lístek na první akci byl podle Nerudové za 1800 korun podhodnocený, dnes za piknik zaplatíte 3900 korun včetně vinného párování. Návštěvníky degustačních restaurací ale taková cena nemůže překvapit a organizátorka se s negativními komentáři s ohledem na výši vstupného nesetkává.

Výhodou může být, že jeden koš obsahuje menu pro dvě osoby, které na přípravě večeře v plenéru spolupracují. Hledáte-li nevšední rande nebo zábavnou schůzku s pracovním partnerem, dejte fine diningu na trávě, mole či skleníku šanci!