Když sychravé počasí a podzimní depka klepou na dveře, je to ta správná doba dát si něco dobrého k pití. Pokud vám nestačí udělat si doma čaj či kakao, zkuste vyrazit do baru. Přesvědčíte se, že k tomu, aby vás drink povzbudil na těle i na duchu, nemusí dokonce ani obsahovat alkohol (i když je to často k dobru věci).
Obě varianty „povzbuzovačů“ jsme si vyzkoušeli v Prolog baru na pražském Andělu, který letos v listopadu oslavil své první narozeniny a při té příležitosti si pozval jako hosty dvě mimořádné barmanské osobnosti – Čecha Achima Šipla a Slováka Erika Lorincze.
Mixolog a barman Achim Šipl se téhle profesi věnuje víc než 20 let a za tu dobu už posbíral řadu cen – mezi nejzářivější patří titul nejlepšího barmana světa v oblasti nealkoholických kotejlů na IBA World Championship v roce 2013, letos si ze stejné soutěže odnášel titul „vice champion“.
Achim žije v Česku a vedle soutěžení se zabývá progresivní a molekulární mixologií, o své práci píše knihy a působí jako globální ambasador české destilérky Rudolf Jelínek.
Rodák z Nitry Erik Lorincz už šestým rokem působí v Londýně, kde řídí na pozici head bartendera legendární American Bar hotelu Savoy. Tenhle elegantní podnik ke svému lesku letos nově přidal druhé místo mezi nejlepšími bary světa a titul nejlepšího evropského baru v soutěži The World’s 50 Best Bars 2016 a také ocenění pro nejlepší mezinárodní barmanský tým na Tales of Cocktail v New Orleans.
I výčet Erikových osobních úspěchů zahrnuje ocenění pro nejlepšího barmana 2010 na World Class Cocktail či titul International Bartender of the Year na Tales of Cocktail 2011.
Požádali jsme Achima i Erika, aby se s námi podělili o recepty na své oblíbené koktejly. Můžete si je namíchat sami doma, ale kdyby se vám nechtělo nebo vám náhodou došly některé ingredience, zajeďte za Erikem do Londýna nebo se přihlašte na některý z Achimových barmanských kurzů. Anebo se prostě zastavte na pražském Andělu.
Nealko koktejl od Achima Šipla: Slash Smash
Tenhle drink je oblíbenou kombinací Achima Šipla a jeho složení na první pohled působí dost netradičně – spojuje se v něm papriková šťáva, jahody a karamel. Jak ale říká Achim, tyhle ingredience spolu velmi dobře fungují. Paprika je navíc velkým zdrojem antioxidantů, takže vám tenhle koktejl kromě zajímavé chuti pomůže bojovat proti stárnutí.
Příprava:
5 cl paprikové šťávy z červených paprik (fresh)
5 cl jahodové šťávy (džus)
5 ks jahod
2 cl karamelového sirupu
ledová tříšť
Všechny ingredience včetně lopatky ledové tříště odměříme do mixéru, společně dobře rozmixujeme a přelijeme do poháru. Ozdobíme částečnou krustou z jahodového prachu.
Alkoholický koktejl od Erika Lorincze: Green Park
Drink pojmenovaný po jednom z londýnských parků patří k Erikovým „signature“ koktejlům. Je to velmi osvěžující nápoj a Erik ujišťuje, že se dá pít v kterémkoli ročním období.
Příprava:
45 ml Tanqueray No 10
4 čerstvé lístky bazalky
3 kapky Bitter Truth Celery Bitters
30 ml citronové šťávy
vaječný bílek
15 ml cukrového sirupu
Všechny ingredience důkladně promícháme v šejkru a přecedíme do vychlazené sklenice (typu Coupette)
Foto: Ondřej Kodras pro bar Prolog