S rostoucí oblibou cestování do Asie – a to především do té jihovýchodní – roste i počet tuzemských milovníků pikantního asijského jídla. Ať už jste se ve Vietnamu zamilovali do závitků, v Thajsku se na trhu mohli utlouct po smažených krevetách a v Kambodži se zase chtěli naučit všechny khmerské recepty s rýží a betelovými listy, víme, kde si v Praze tyto exotické chutě dopřát. Dobrou chuť!

Sasazu

Jestli hledáte ideální místo pro romantickou večeři, rezervujte si stůl pro dva v Sasazu v srdci Holešovické tržnice. Užijete si tu nejen skvělé jídlo inspirované jihovýchodní Asií, ale taky živou hudbu nebo masáže. Restaurace funguje na principu sharingu, kdy jsou všechny pokrmy servírované doprostřed stolu. Vyzkoušejte třeba kachnu pěti koření připravenou na grilu pomocí pánve wok, ryby a mořské plody připravené stylem otak otak (na páře nebo smažené) nebo maso upečené ve speciální kamenné peci, oblíbené v Indonésii, Malajsii, Thajsku, Indii a Singapuru. 

PRG - restaurant (1)

Bubenské nábř. 306, ne–čt: 12.00–24.00, pá–so: 12.00–01.00

Asian Temple

Kam v Praze za Indonésií? Zkuste Asian Temple v Bílkově 13, kde vaří Indonésan Nyoman Purnata. Svoji kuchařskou kariéru odstartoval na Bali a poté několik let působil v Americe v nejlepších sushi barech. Teď můžete jeho delikatesy inspirované deseti asijskými kuchyněmi včetně té indické ochutnat i vy v luxusní restauraci, která nyní pro své hosty připravuje taky SPA centrum (saunu, vířivou vanu a masáže), které bude už brzy součástí celého konceptu.

Foto - 008

Bílkova 13, po–ne: 11.30–1.00

Jam and Co.

Pokud jste fanoušky asijské kuchyně a taky labelu Bigg Boss, pak vám zřejmě bude chutnat ve vršovické restauraci Jam and Co., kterou spoluvlastní jeden z našich nejznámějších DJ Mike Trafik. „Recepty si buď vymýšlíme, nebo se inspirujeme v kuchařkách, ale vždy si je trochu poupravíme, aby byly originální. Příkladem za všechny jsou buráky opékané se škvarky na sádle s chilli, solí a kafrovým listem, které podáváme jako pozornost podniku,“ popisuje hudebník a restauratér koncept restaurace asijsko-českých chutí. Objednat si tu můžete taky vietnamské překapávané kafe nebo „house drink“ – domácí tequillu s koriandrem, ananasem a chilli.

rolky

Krymská 1, po–ne: 11.00–23.00

Čtěte také: Chce víc. Mike Trafik mixuje hudbu a nově i chutě

Yam Yam

Když jezdíte metrem C směrem na Háje, pak jste si určitě museli všimnout restaurace Yam Yam na Vyšehradě, která stojí v bezprostřední blízkosti stanice. Restaurace má ještě další dvě pobočky v Dejvicích a na Černém Mostě. Ochutnat tu můžete třeba super pálivou polévku „Dangerous“ s kuřecím masem, thajským kořením a nejpálivějšími papričkami na světě Naga Jolokia, které v syrovém stavu mohou mít kolem milionu Scovilleho jednotek pálivosti. V nabídce restaurace najdete kromě thajských kari a pad thai taky domácí limonády – bezinkovou, grepovou, citronádu, malinovku nebo třeba ananasový Yellow Light.

IMG_6240

Otevírací doba na všech pobočkách: po–ne: 11.00–23.00

Modrý Zub

Jestli máte chuť na tradiční thajskou kuchyni připravovanou šéfkuchaři z Thajska, zajděte si do jedné z poboček restaurace Modrý zub. Ale bacha, bude vás to pálit, alespoň tedy červené a zelené kari, které má v názvu rovnou tři papričky. Slibujeme vám, že budete odcházet s oroseným čelem a se slzami v očích, ale za tu chuť to opravdu stojí. Vyzkoušet tu taky můžete modré rýžové nudle na čínském víně s hovězím masem, zeleninou a řapíkatým celerem, takový instagramový hit podniku.

andel_2_original

Modrý Zub Anděl: Stroupežnického 14, po–pá: 10.30–24.00, so: 12.00–24.00, ne: 12–23.00

Spices Restaurant & Bar

Ve Spices je na první pohled poznat, že zaměstnanci i hosté sdílí stejnou vášeň pro asijskou kuchyni. Ta je dílem šéfkuchaře, který často cestuje do Asie pro inspiraci a novinky, kdy se soustředí zejména na street food a autenticitu. Menu je rozdělené na více regionů – v thajské sekci jsou nejoblíbenější krabí koláčky připravované s láskou kus po kusu. Všechna jídla jsou servírována tradičním rodinným stylem na originální teakové stolky a koktejly jsou také připravované z asijských surovin, aby ladily k pokrmům. Za vyzkoušení stojí Tom Yum Yum z vodky, kokosového sirupu, liči džusu, limetky, zázvoru, citronové trávy a chilli.

SPICES

Mandarin Oriental – Nebovidská 1, ne–čt: 6.30–1.00, pá–so: 6.30–2.00

Čtěte také: Kam v Brně na kávu? Toto je seznam těch nejlepších míst 

Gao Den

Vietnamskou restauraci v Praze založili dva bratři, kteří se narodili v Čechách a vyrůstali jak na knedlících od chůvy, tak na závitcích od maminky. Starší z bratrů odjel rok před otevřením do Vietnamu učit se vařit v místních podnicích a školách, a i dnes tam majitelé minimálně jednou do roka zavítají, aby mohli neustále vylepšovat a rozšiřovat již tak skvělou nabídku. Vyhlášenými specialitami jsou nesmažené závitky s mangem, hovězím masem a domácím arašídovým krémem, ale i klasické křupavé smažené závitky. Jako hlavní jídlo doporučujeme domácí kari se základem z citronové trávy a po něm sladkou tečku – čokoládový fondant plněný matcha krémem a bílou čokoládou.

GAO DEN

Tlumačovská 26, po–pá: 11.00–22.30, so: 12.00–22.30

Lemon Leaf

Kombinace thajské a světové kuchyně láká už patnáct let příznivce kari v mnoha podobách. Jídla jsou tu o trochu méně pálivá, než jak se vaří v samotném Thajsku, jelikož bez hasicího přístroje by je převážná část zákazníků v Praze odmítla. Prostor působí díky vysokým stropům vzdušně a v létě se dá obědvat i večeřet na zahrádce. Určitě doporučujeme dát si vždy předkrm, budete mile překvapeni jak chutí, tak zpracováním i prezentací. Mezi naše oblíbené patří zeleninové taštičky se zázvorem, shiitake, koriandrem a sezamovou omáčkou, ale i kuřecí satay s arašídovou omáčkou, které možná znáte z Malajsie či Singapuru. Jedno malé varování – zdejší smažený banán s kokosovou zmrzlinou a karamelizovanými kešu oříšky je návykový!

e00021a2f7d83d84220402874b48396e

Myslíkova 14, po–čt: 11.00–23.00, pá: 11.00–24.00, so: 12.00–24.00, ne: 12.00–23.00

Sansho

Krásná zahrádka a gurmánský zážitek, to je Sansho. Milá obsluha poradí jak s výběrem jídla, tak nápojů, ačkoliv zde prakticky není možné šlápnout vedle – všechny chutě se tu výborně snoubí dohromady. Perfektně sladěná jídla v degustačním menu potěší i ty nejnáročnější. Jednoduché prostředí umožňuje se soustředit pouze na jídlo a vychutnat si vepřový bůček s hoisin omáčkou a melounem či hamburger z kraba opravdu do posledního sousta. Při návštěvě zahraničních klientů je tato restaurace jistotou dokonale stráveného večera především tehdy, pokud večeři zakončíte zmrzlinou ze zeleného čaje se sušenkami.

sansho

Petrská 25, út–pá: 11.30–14.00, út–so: 18.00–23.00

NOI

Krevety vařené ve vývaru ze zeleného kari a mořský vlk v páře marinovaný v sour-spicy omáčce sem přivádí hosty znova a znova, stejně tak jako v letních měsících klidné venkovní posezení stranou rušné ulice. Večerní romantickou atmosféru v designovém interiéru umocňuje tlumené světlo, přičemž k menu od obsluhy dostanete i malou baterku, aby se vám lépe prohlíželo. V pracovních dnech oceňujeme wok and walk – možnost nechat si své oblíbené jídlo připravit a po vyzvednutí vychutnat v kanceláři nebo v parku.

05

Újezd 19, po–ne: 11.00–1.00

V Praze je samosebou více podniků s jihovýchodoasijskou kuchyní včetně těch opravdu rychlých a cenově dostupnějších – Miky’s Food ve Vršovicích je proslulé těmi nejlepšími thajskými polévkami, na rychlé mien ga tom si zajděte do bahn–mi–ba – ať už v Rybné nebo v Panské, M’roll v Dittrichově vás potěší thajskou kuchyní za příznivé ceny, nudle dle výběru si nechte před vlastníma očima připravit v bistru WOKIN v Purkyňově a indonéské gado-gado na sebe nenechá dlouho čekat ve vinohradské Jávance a ani v nové letenské restauraci Garuda. Další dobrá pražská restaurace, která nabízí třeba exotické džusy nebo asijská vegetariánská jídla, je Malý Buddha na Hradčanech. 

Na textu se podílela Dominika Bártová.