Cukr není zdravý, cukr je jed… To slýcháte celkem často, že? Když ono je tak těžké vzdát se koláče k snídani, dezertu po dobrém obědě, lahodných těstovin, coly…
Čtěte také: Káva, ořechy nebo kurkuma. 10 potravin, které prokazatelně prospívají zdraví
Známe to sami dobře a nechceme tu dělat další agitku na téma, že byste cukr neměli jíst. Na těch strašácích ale něco je, a jestli se zrovna necítíte dobře, tak za to možná může vaše oblíbená sladká tečka.
V kůži narkomana
„Cukr stimuluje stejnou část mozku jako návykové látky. Oblast mozku, kde k tomu dochází, se nazývá centrum odměn. Jakmile člověk shledává něco příjemným, začne se v mozku produkovat neuropřenašeč zvaný dopamin. Ten způsobuje vznik příjemných pocitů, a my se tak cítíme skvěle,“ vysvětluje Janina Černá, zakladatelka populárního blogu Cukrfree a propagátorka nízkosacharidové stravy.
Zmiňovaný efekt pozorujeme nejen při užívání návykových látek, ale také u konzumace cukru a vysokosacharidových potravin. Pocit blaženosti chceme pociťovat co možná nejčastěji, a tak si vytváříme nejen závislost na cukru, ale po určité době i jeho toleranci.
Výrazné omezení konzumace cukru a potravinářských produktů může být proto stejně náročné jako zbavení se závislosti na kterékoli jiné návykové látce.
Chronická potřeba energie
Když nám dochází energie, sáhneme nejčastěji po něčem hodně sladkém – tabulce čokolády, dortu, koblize, oblíbených sušenkách. V lepším případě po hroznovém vínu, rozinkách nebo banánu. Po pár minutách náš mozek zalije vlna blaženosti a my vesele pokračujeme dál.
Pravdou je, že jsme do sebe pouze dostali potraviny s vysokým glykemickým indexem. Tedy takové, které nám pouze krátkodobě zvednou hladinu krevního cukru. Po krátkodobém nárůstu ale následuje rychlý pokles, který způsobuje další a další únavu. Ideální proto je stabilizovat hladinu krevního cukru tak, aby k žádným dramatickým výkyvům nedocházelo.
„Dosáhnete toho tak, že do jídelníčku zařadíte více zdravých tuků, kvalitní maso z volného chovu, ryby, mořské plody, vejce, semena a ořechy. Ty vám pomohou udržet hladinu klíčových hormonů tak, že k tak dramatickým poklesům již nebude docházet,“ vysvětluje Janina Černá.
Bolehlav
Již od puberty jsem trpěla bolestmi hlavy. Potkávaly jsme se zhruba každé dva týdny. Za ty roky jsem se stala rekordmankou v počtu snězených ibalginů, paralenů, aulinů, nejrůznějších antimigrenik a amatérskou magistrou farmacie.
Pomohlo mi až jedno jediné. Přestat jíst sladkosti. Respektive změnit životosprávu. Omezit rafinovaný cukr a konzumovat pouze ten z ovoce. Všimla jsem si toho až za několik týdnů. Cítila jsem se dobře a moje pohotovostní platíčko ibalginu v kabelce i doma zůstávalo netknuté.
Jak to? Počátky bolesti hlavy se totiž velice často pojí s nízkou hladinou cukru v krvi. Stačí vynechat ve spěchu jídlo, posunout víkendovou snídani o několik hodin a neštěstí je na světě. Řešením je jíst vždy ve stejnou dobu a zařadit do jídelníčku hodně bílkovin a vlákniny tak, aby hladina cukru v krvi zůstávala bez větších výkyvů.
Což můžu potvrdit i já: od té doby, co ráno snídám smoothie z čerstvého ovoce a zeleniny doplněné o ořechy a semena nebo kokosovou kaši s oříšky a lesním ovocem, jsem bez migrén a moje tělo poprvé v životě po žádných nezdravých sladkostech ani nevolá.
Stárnutí pleti
Schválně to zkuste.Vynechte na pár dní cukr a pak se pozorně podívejte do zrcadla. Vaše pleť bude jasnější a zářivější a pupínky na ústupu. Proč? Důvod je prostý.
„Čím víc glukózy máte v krvi, tím víc jsou poškozovány bílkoviny ve všech částech těla. Molekuly glukózy tyto důležité enzymy, stavební jednotky a transportní vozíčky, zevnitř provážou a znehybní, takže ztratí svou funkci. Stárnou bílkoviny kolagenu a tím vznikají první vrásky,“ vysvětluje na svém webu Živost nutriční terapeutka Kateřina Halamová.
Za pravdu jí dávají i vědci z univerzity v Leidenu v Nizozemsku, kteří měřili hladinu krevní glukózy několika stovkám osob. Poté je rozdělili na dvě poloviny a další jedince požádali, aby jim zkusili tipnout věk. Ano, hádáte správně.
Skupina osob, která měla vyšší hladinu glukózy v krvi, byla kvůli stavu své pleti označována za starší, ačkoliv starší nutně nemusela být. Takže pokud nechcete vypadat jako svoje vlastní babička, zkuste s cukrem trochu přibrzdit.
Plísně a spol.
V lidském střevě žijí miliony přátelských bakterií. Jednou z nich je i houba Candida Albicans (kvasinka bílá), která se za normálních okolností stará o to, aby tělo potravu dobře trávilo a vstřebávalo z ní živiny.
Pokud dojde k narušení bakteriální rovnováhy, ať už užitím antibiotik nebo nadměrným užíváním cukru, kvasinky vyhubí ostatní přátelské bakterie a vesele škodí. V praxi to znamená, že dojde k narušení střevní stěny a úniku toxických látek do krevního řečiště.
Výsledkem jsou plísňové infekce (kůže, úst nebo genitálu), únava, nadýmání, zácpa nebo naopak průjem, ekzém, a především neovladatelná chuť na sladké, neboť kvasinky se živí dalším cukrem.