Světovou gastronomii na začátku týdne zasáhla chmurná zpráva. Možná trochu symbolicky, v době oběda, svět obletěla informace o skonu francouzské kuchařské legendy Joëla Robuchona, který ve svých 73 letech podlehl v pondělí ve švýcarské Ženevě rakovině. Uvedl to web francouzského deníku Le Figaro.
Čtěte také: Boural domy a nosil jídlo, dnes má na Manhattanu tři luxusní restaurace
Robuchon byl podle vyhlášeného průvodce Michelin vůbec nejoceňovanějším kuchařem na světě. V roce 1990 získal od francouzského průvodce Gault Millau titul Šéfkuchař století. Provozoval restaurace na třech kontinentech, včetně gastronomických metropolí Hongkongu, Las Vegas, Paříže, New Yorku nebo Bangkoku, k jeho žákům patřil i britský kuchař Gordon Ramsay, kterého mentoroval v Paříži.
Patřil k nejvíce vlivným francouzským šéfkuchařům. Na éru „nouvelle cuisine“ 70. let navázal vlastním odlehčeným stylem, zvaným „cuisine moderne“. Robuchonův talent spočíval v přípravě pokrmu z pár ingrediencí, jejichž chuť nechal pořádně vyniknout, zároveň ji ale svými striktními postupy vaření, ve kterých hlídal zejména čas přípravy, dokázal zkrotit a dokonale kombinovat. A právě to ho ve velkém měřítku proslavilo.
Mezi jeho oblíbené suroviny patřily lanýže, po celém světě se ale proslavil zdánlivě jednoduchým receptem na jemnou bramborovou kaši, kterou dle něho vaří stovky šéfkuchařů v těch nejlepších restauracích. Na kilo brambor v ní připadá 200 gramů másla.
Joël Robuchon si vybudoval jméno v pařížské restauraci Jamin, kterou otevřel v roce 1981. Podnik získal tři michelinské hvězdy tři roky v řadě a byl často a dlouho nazýván nejlepší restaurací na světě. To trvalo do doby, než si Robuchon v roce 1994 náhle otevřel restauraci pojmenovanou po sobě, tedy Joël Robuchon. Tu však dlouho nevedl, rok nato totiž odešel do důchodu, ve kterém vydržel do svého velkého návratu v roce 2003.
Robuchon v té době hodně cestoval a během toho nacházel gastronomické inspirace, které restauraci i nadále předával, a ta tak jeho cestami byla zprostředkovaně ovlivněna. Oblíbil si Japonsko, inspiroval se i španělskou kuchyní.
Interiér L’Atelier de Joël Robuchon v Hongkongu
Po jeho návratu do denní exekutivy se právě tato restaurace a její přidružená značka L’Atelier de Joël Robuchon rozrostla po celém světě včetně Londýna, kde tamní pobočka od svého otevření v roce 2006 získává každým rokem michelinskou hvězdu. Jeho restaurační portfolio v současnosti drží 32 michelinských hvězd ve 13 zemích světa. Podle Le Figara Robuchon během své nemoci všechny podniky prodal lucemburskému investičnímu fondu.
Posledním počinem Joëla Robuchona jsou cukrárna a saké bar v japonském stylu, jež otevřel letos na jaře v Paříži.