Snad všichni si pamatujeme sangríu (tedy ne tu pravou, ale spíš laciné víno ochucené šťávou a ovocem) ze středoškolských let. A po pár hodně špatných kocovinách jsme na ni pravděpodobně zanevřeli.
To je ale velká škoda. Pokud ji připravíte z kvalitních surovin, promění se v to nejlepší, co během letních večerů můžete popíjet.
Čtěte také: 50 odstínů pistáciové. Ultimátní zmrzlinový test té nejlepší v Praze
Milovníci vína sice často nechtějí ani slyšet o mixování tohoto ušlechtilého alkoholu s čímkoli jiným, možná ještě tak koktejly na bázi sektů snesou. Sangríu tedy považují za vyložené zvěrstvo. V tomhle horku je ale nutné být trochu tolerantní (byť sangría ve španělštině znamená krveprolití či jatka na bitevním poli… naštěstí jen kvůli typické barvě).
Co přesně si pod sangríou představit? Je to nápoj původem ze Španělska a Portugalska, ovšem dnes oblíbený po celém světě. Recepty a postupy přípravy se různí, pohádat se o složení „té pravé Sangríe“ by bylo velmi snadné a vlastně zbytečné, variant existuje nespočet a většina dává smysl.
Na večírku a ve španělských domácích podmínkách jde nejčastěji o prostou kombinaci červeného vína a pomerančového džusu či limonády (typicky KAS), do které přijde velké množství krájeného ovoce a občas ještě nějakých sladidel.
Často se přidává i pár dílů běžné brandy (vinné pálenky). Vše se nechá dobře vychladit a chutě spojit v lednici, ideálně alespoň do druhého dne, a večírek může začít!
Chcete si sangríu namíchat? Pokud ano, jako první se nabízí otázka, jaké použít víno. Odpověď zní: suché a červené. Jistě, někdo bude přísahat, že to musí být odrůda Tempranillo z oblasti Rioja. Další nedají dopustit na odrůdu Garnacha/Grenache (to je i můj tip).
Tady jsou dva recepty, podle kterých si sangríu můžete připravit třeba už dnes večer.
Variace na klasiku
Ingredience
– 750 ml (lahev) suchého červeného vína
– půl lahve růžového vína
– pomeranč nakrájený na kousky
– velký panák brandy
– půl deci až deci sladkého fortifikovaného vína (malaga, portské)
– dle chuti další aktuálně dostupné zralé ovoce, nemusíte s ním šetřit
– půl litru pomerančové limonády
Postup
V nádobě pomačkejte kousky pomeranče, přidejte vína a další alkohol a nechte v ledničce macerovat alespoň dvě hodiny. Poté přidejte ostatní ovoce, limonádu a servírujte na ledu.
Rychlá a osvěžující varianta
Ingredience
– 750 ml (lahev) suchého červeného vína
– 250 ml sodovky nebo suchého šumivého vína (španělská cava, například)
– 50 až 100 g cukru (dle chuti)
– čerstvě vymačkaná šťáva z jednoho pomeranče
– měsíčky limetky na ozdobu
Postup je stejný jako u předchozího receptu.
A na závěr ještě rada, jak servírovat. Ideální je nápoj nalít do džbánu nebo velké široké mísy a přidat naběračku, díky které sangríu dostanete do sklenek snadno a později dokážete vybrat i kousky ovoce.
Legislativní vsuvka aneb Víte, kdy je sangría pravou Sangríou?
Nikdo vám samozřejmě nezabrání označovat vaše party koktejly jako sangríu. Jako obchodní označení může být ale tento název použit pouze tehdy, byl-li nápoj vyroben ve Španělsku nebo v Portugalsku. Byl-li produkt vyroben v jiném členském státě, lze výraz „Sangría“ nebo „Sangria“ použít pouze k doplnění obchodního označení „aromatizovaný vinný nápoj“ a zároveň musí být uvedeno vyrobeno (v)e s názvem členského státu výroby nebo menšího regionu.
EU definuje Sangríu jako nápoj, který je získán z vína, je aromatizovaný přidáním přírodních výtažků nebo esencí z citrusových plodů, se šťávou nebo bez šťávy těchto plodů, k němuž mohlo být přidáno koření, který mohl být dosycen oxidem uhličitým, který nebyl barven (tj. veškerá barva musí pocházet jen a pouze z vína, ovoce a dalších použitých surovin) a jehož skutečný obsah alkoholu je alespoň 4,5 procenta objemového a nižší než 12 procent objemových a který může obsahovat pevné kousky dužniny nebo slupek citrusových plodů.
Clarea – v podstatě Sangría, ale za použití bílého vína místo červeného.
Zurra – opět vlastně Sangria/Clarea, ale s přidáním vínovice a obsahem alkoholu posunutým do rozmezí 9–14 procent objemových.