Přátelé se scházejí. Odpolední slunce míří k horizontu rozpáleného trávníku, na který právě přijíždí bílá stylová tříkolka Piaggio Ape z 80. let.
Před nadšenými zraky přihlížejících vedle ní rázem vyroste olivovník (ano olivovník, v květináči), designové posezení a barevné svítící girlandy.
Čtěte také: Morava místo Provence. Úraz ho upoutal na vozík, on založil levandulovou farmu
Během několika zručných hmatů se korba autíčka otevírá jako krovky velkého brouka a mění se v pop-up bar s prvotřídním „stáčeným proseccem“ dováženým ze 135 let starého rodinného vinařství Montelvini.
Rozeznívá se hudba, před Proseccovanem se tvoří fronta, každý si chce načepovat sklenku frizzante glera, jak se tohle perlivé víno z kegu nazývá, které tahle malá tříkolka už několik měsíců vozí na nejrůznější soukromé i firemní akce, svatby, festivaly a party jako jediná v Česku.
Její majitelé, mladý manželský pár Alena a Zdeněk Žáčkovi se dvěmi dětmi a třetím na cestě, dokážou kolem svého lifestylového baru s dobrou hudbou, designovým posezením a full servisem vytvořit atmosféru chill-out lounge takřka na jakémkoli místě.
„Máme rádi krásné věci s duší, design, zábavu, kulturu a cestování. To nás dovedlo do Toskánska.“ Na cestě po Strada del Vino je nadchla italská pohoda a atmosféra, kterou se rozhodli přinést i do Česka.
Piaggio sehnali za 50 tisíc a přes půl roku ho dávali dohromady a přetvořili na stylový van, jejž vedou v konceptu „slow drinking“ mobilního baru, ze kterého vás nebude nikdo vyhazovat. Za 28 tisíc si totiž můžete udělat party až pro 60 lidí kdekoli, kam dojede tříkolka, resp. dodávka, která ji všude vozí.
„Tříkolku, olivovník a celý servis vozíme v dodávce, není tak problém přijet i kamkoli do přírody. Vozíme i vlastní skleničky, protože chceme prosecco stáčet zásadně do skla, ne do plastu. Kromě šumivého vína ze sudu nabízíme i degustace výběrového prosecca s italským someliérem.“
V České republice začaly v létě 2018 fungovat ještě dvě další firmy, které dovážejí prosecco na akce ve stylovém vanu. Prosecco ale vozí lahvové a specializují se na degustace.
„My jsme celý koncept pojali jinak. Chceme s lidmi navázat na místě bližší vztah a bavit se s nimi,“ uzavírá Alena.
Cheers!