Tuto zimu se hodlá zlepšit v lyžování a skialpinismu. V létě se bude připravovat na dálkový pochod GR 11 přes Pyreneje. Hezké hobby? Kdepak, placená práce. Aspoň tedy v případě Nikoly Bergmanové, vítězky výběrového řízení na ambasadorku české značky outdoorového a sportovního vybavení Hannah.

Díky tomu je náplní zaměstnání sympatické blondýnky prožívání dobrodružství v přírodě. „Práce snů,“ říká nadšeně Bergmanová, která uspěla v poměrně tvrdé konkurenci ve výzvě Hledá se Hannah, již společnost fungující na trhu od roku 1991 vyhlásila loni v květnu.

„Překvapilo nás, kolik uchazeček splňujících podmínky se přihlásilo. Už v nejlepší desítce byly výborné sportovkyně a outdooračky, tam to začalo být těžké. Poslední tři uchazečky byly vyloženě skvělé, Nikol nás zaujala především energií, která z ní doslova srší, a také originalitou nápadů,“ říká Tomáš Šebesta, šéf marketingu Hannah.

Vybraná ambasadorka rozhodně pro svou práci nepotřebuje lodičky. Zato pořádně kvalitní pohorky ano. A také lyže, kolo a outdoroové vybavení od Hannah, které bude testovat pod širým nebem. Zážitky bude sdílet s ostatními, podle představ firmy se má stát inspirací pro výlety a pohybové aktivity, vytvořit kolem sebe komunitu lidí snažící se posouvat své dovednosti a překonávat limity.

Sama Nikola si už překonání limitů vyzkoušela, i to ji posunulo do současné pozice. Milovnice hor absolvovala například kurz skákání padákem nebo skialpový a ferratový kurz, s batohem na zádech chodila po Norsku, Ukrajině, Zanzibaru či Martiniku.

„Do tohoto stylu cestování jsem se zamilovala v Rumunsku, kde jsem prošla pohoří Fagaraš,“ líčí Bergmanová. „Vzpomínám na to jako na momenty, v nichž jsem nejvíc žila. Cítíte souznění s přírodou a absolutní svobodu. Staráte se jen o sebe a také se pouze na sebe musíte spolehnout. Například nabrat si dostatek vody na celý den nebo dny, než dojdete k dalšímu zdroji.“

Když už je „nová Hannah“ u vzpomínek, pokračuje: „Nikdy nezapomenu na ferratu na vrchol Plamorder Spitze v Rakousku. Na ní jsem nechala vše, co mohla, a je to pro mě zatím jediný zážitek, kde jsem si asi doopravdy sáhla na dno, hlavně emočně.“

Už od paní u lanovky slyšela dívka a její skupina varování, tomu se ještě smáli. „Na ferratě byla nejprve holá skála, kterou lezete jen po ocelovém laně. Pak převis náročný na sílu, poté chůze po vrcholku pohoří. Se situacemi se střídaly i mé emoce – zoufalství, obrovský strach, totální euforie, štěstí. Zvládli jsme vše ve zdraví, ale odnesla jsem si velké ponaučení – každý máme vlastní hranice a chodit za ně je nebezpečné.“

Se situacemi se střídaly i mé emoce – zoufalství, obrovský strach, totální euforie, štěstí.

Hranice? V rámci propagace značky zamíří Nikola Bergmanová i do ciziny. Hannah vyváží své produkty do třiceti zemí. Kromě funkčního oblečení vyrábí i vybavení pro výpravy do přírody jako batohy, spacáky, karimatky nebo stany. Od loňského prosince nosí bundy Hannah policisté z antikonfliktního týmu.

Jediný konflikt, který pětadvacetiletá Nikola v rámci ambasadorské funkce zažívá, je konflikt vlastních zájmů. Respektive konflikt mezi tím, co by chtěla stihnout a co se stihnout dá. „Během léta bych například také ráda vyrazila na lavinový kurz, ale to je ještě ve hvězdách,“ uvažuje nahlas.

A na co se těší nejvíc? „Na všechno! Je to přece práce snů.“