Morbius je nejnovější snímek ze spidermanovského univerza společnosti Sony. Současně je to také další filmový vehikl, jemuž se na sedačku spolujezdce posadil Jared Leto a pokusil se prokázat, že na druhém kilometru nevykopne řidiče od volantu a nestrhne řízení do nejbližší betonové zdi.

A je mou smutnou povinností konstatovat, že Jared Leto si znovu nezapnul bezpečnostní pás. Svou šanci rehabilitovat se v očích diváka i celého filmového průmyslu opětovně projel na plné čáře.

Leto by přitom rehabilitaci potřeboval jako sůl. Na antioscarech Razzies, kde se uděluje Zlatá malina za nejpříšernější herecké výkony, si tuhle nezáviděníhodnou cenu před pár dny Leto odnesl za snímek Klan Gucii jako nejhorší herec ve vedlejší roli.

A za stejný film byl žhavým kandidátem i v kategorii nejhoršího filmového comba, které v tomhle případě představovalo samotného herce a jeho osmikilovou latexovou masku, geekovské oblečení a přitroublý rádoby italský přízvuk.

Klan Gucci přitom není jediný jinak vcelku ucházející film, který Leto v posledních letech nebezpečně přiblížil k hranici propadáku. Vzpomínáte na Blade Runner 2049? Fajn film, že? Ale něco v něm nehrálo. Jared Leto.

Leto ovšem umí dolámat i filmy, které rozsekané na padrť už vyjely ze střižny –, a je pouze mesiášem jejich ničivého příchodu. Takovým filmem byla první Suicide Squad, než franšízu druhým dílem spasil režisér James Gunn, kde Leto svou roli Jokera v podstatě prohodil čelním sklem.

A je mi to opravdu líto, protože je mi ten chlápek tak nějak sympatický, možná protože vypadá trochu jako Gwyneth Paltrow s vousama, a já mám rád Gwyneth Paltrow i vousy, ale film Morbius, který v kinech exploduje a doutná právě v těchto dnech, je ještě o něco horší.

Pravda, nemůže za to jen Jared Leto, ale tenhle muž už má prostě tak špatnou pověst, že z Morbia nebude jen jeden z nejmizernějších filmů svázaných s marvelovským univerzem, ale hlavně to bude další filmová bouračka, pod kterou je podepsaná tahle legenda. A snad nikdo už se neubrání nutkání hledat v tom přímou souvislost.

Morbius je film, na který nedávno po titulcích lákal neuvěřitelně vydařený Spider-Man: Bez domova. Je to snímek, v němž postává nový spidermanovský záporák – upír Morbius, který je takovou lowbudgetovou variantou na Hulka. Stejně jako Hulk je i Morbius v civilu vědec, a stejně jako Hulk se mění v emisara krvelačného chaosu.

Morbius na to ostatně v jedné scéně i naráží. Zatímco Hulk říká, že ho nechcete zažít, když je „angry“, Morbius prohodí, že ho nechcete zažít, když je „hungry“.

Ano, to je vtipné! V Morbiovi je spousta potenciálně vtipných momentů. Jsou ale naprosto zaježděné do země obřími pneumatikami nevynalézavosti a všeobecné tuposti filmu, jehož dějová struktura připomíná hru záchod, která se hraje s kartami na prší.

Každý vtip je tu dokonale špatně načasován. Každá akce připomíná ukázku na počítačovou hru s náhodnými postavičkami. Jakákoliv logická posloupnost událostí je v následující scéně nemilosrdně umlácená a vývoj charakterů je propracovaný, asi jako když házíte na zeď stodoly náhodně posbírané slepičince a čekáte, že z toho uděláte novou Sixtinskou kapli.

Dějí se tu takové věci, jako že když se objeví mrak netopýrů, začne u toho hrát přiznaná variace na hudební motiv konkurenčního Batmana. Nebo takové věci, jako že když se na plátně zjeví Matt Smith, který hrál v seriálu Doctor Who, někdo prohlásí: „Tohle není doktor.“ Což je potenciálně vtipné – kdyby to ovšem nebylo podané s citlivostí, jako když vás někdo vezme po hlavě heverem.

Já vím, že to není celé tvoje vina, Jarede. Ale ta tvoje paltrowovská kukadla z toho prostě září jak světla náklaďáku, a tak jsi v tom prostě nejvíc vidět.