Restaurant ÄNG získal svou první michelinskou hvězdu v roce 2021. Letos navíc přibylo nové zázemí od věhlasné architektonické kanceláře Norm v podobě majestátního skleníku, který ukrývá mnohem víc, než by se na první pohled mohlo zdát.
Zde je příběh rodinné farmy, která nejdříve udivila Švédsko svým organickým mlékem, poté se vyšvihla mezi evropskou vinařskou elitu a v současnosti motá hlavy milovníkům vysoké gastronomie.
V roce 1985 převzali manželé Rolf a Ann-Catrine Carlssonovi farmu Ästad Gård na jihozápadě Švédska po Rolfových rodičích a začali se naplno věnovat zemědělství. Doba však malozemědělcům nepřála a obživa byla čím dál složitější.
Duchem inovátoři se proto rozhodli, že namísto zvětšování zemědělské plochy vsadí na produkci doposud téměř neznámé suroviny – organického mléka s vysokým obsahem omega-3-mastných kyselin. Svou průkopnickou bio produkcí brzy vzbudili pozornost, a tak na farmě mohli otevřít malou kavárnu, restauraci a nabídnout návštěvníkům několik pokojů pro relaxační a vzdělávací pobyty na venkově.
Rodinný podnik dále převzala pod svá křídla vnoučata Linda, Mattias a Daniel a v roce 2010 se farma vrátila ke svým zemědělským kořenům, tentokrát v podobě vinařství s názvem Ästad Vingård, jež dnes patří mezi největší v celém Švédsku.
Na pozemcích roste na tři sta tisíc lián vinné révy vysoce cukernaté odrůdy Solaris. Součástí komplexu je také relaxační středisko Sinnenas Spa, Restaurant Logen a především kreativní restaurace ÄNG, kde vládne michelinský šéfkuchař Filip Gemzell.
Jeho devatenáctichodové degustační menu čerpá výhradně z místních zdrojů, a tak se v jeho kuchyni nekyselí citrony, ale nezralými hrozny, používají se lanýže z ostrova Gottland, sorbet se vyrábí z fermentovaného bílého chřestu a každý chod je spárován s místními, často perlivými víny nebo bio džusy a šťávami z domácích vinic.
O nové zázemí progresivního gurmánského podniku ÄNG se postaralo renomované kodaňské studio Norm Architects. Restaurace na sebe vzala podobu skleníku, jehož ocelová konstrukce a reflexní skleněné plochy září uprostřed zelené louky a zrcadlí okolní mírumilovnou scenerii. Jedinou přístupovou cestou do restaurace je kamenný chodník, který se vine panenskou krajinou a volně přechází do interiérů.
Rigidní kovové žebroví skleníku uvnitř zjemňují organické materiály a tvary, které společně vytvářejí vzdušný, lehký prostor kolem centrální otevřené kuchyně. Za simplistickým dubovým mobiliářem stojí japonská značka Karimoku a celkem sedm soch ze dřeva a kamene vyhotovil norský designér Anders Pfeffer Gjengedal.
Ten se nechal inspirovat svými začátky ve světě baletu a všem skulpturám vtiskl organické, jakoby rozpohybované tvary.
Každý kousek dekorace, servírovací vozíky a podnosy, talíře a příbory, zkrátka veškeré vybavení restaurace bylo vyrobeno na míru pro tento podnik a mixuje severskou a japonskou estetiku, jež mají vizuálně mnoho společného a vytvářejí jeden mimořádně harmonický celek, který nijak nekřičí ani neruší. Všechny užité barvy jsou nenáročné, přírodní, zemité a tlumené, aby prim hrála okolní zeleň a vodní plocha přilehlého rybníku.
Celý kulinářský zážitek začíná otevřením lahve šampaňského a kolekcí předkrmů. Během čtyř a půl hodin se hosté dokonale oprostí od civilizačního ruchu, zatímco jsou stimulovány všechny jejich smysly. Jak výhledy do všech světových stran postupně zalije zlatá barva zapadajícího slunce, přichází na řadu smyslná hra stínů a přesun tajným výtahem do druhé, pohledově skryté části restaurace pod zemí.
Suterénním prostorám restaurace dominují vinné sklepy, které záměrně vypadají jako katakomby. Zde si hosté v doprovodu someliéra vyberou nápoje k dalším chodům a v atmosféře šerosvitu zakončí svou michelinskou gurmánskou pouť.