Každý ho pije rád, ale ne každý ho pije správně. Ať už se jedná o šampaňské, nebo jiné šumivé víno, existuje několik pravidel, která by se při jeho pití měla dodržovat.
Takže jdeme na ně. Cheers!
Jak chladit
První krok, a rovnou ten přímo zásadní. Lahev by totiž měla být vychlazena mezi 6 a 12 °C. Zatímco lehké svěží prosecco si nejvíce užijete na nižší části spektra, komplexní vyzrálé šampaňské naopak oceníte při teplotách vyšších (podchlazení totiž jinak skryje mnohé z jejich krásy).
Čtěte také: Šampaňské na svátky. Lahve, které uspokojí i ty nejnáročnější
Jestli nemáte čas a potřebujete víno nachladit rychle, rozhodně ho nedávejte do mrazáku. Ne že by nefungoval (vychlazení z pokojové na požadovanou teplotu zabere zhruba půl hodiny), ale riziko, že v něm lahev zapomenete, je příliš velké. Lepší je dát lahev do nádoby naplněné ledem a doplněné vodou, na vychlazení stačí jen 15 minut a víno na stole nepřehlédnete.
Tip: Oblíbeným trikem je nasypat do vody sůl, díky které se sníží teplota tuhnutí vody a chlazení může být ještě efektivnější. Ale aby to skutečně dávalo smysl, muselo by soli být čtvrt kila na litr vody.
Do čeho nalít
Pro správné vychutnání je třeba odpovídající sklo. Většina kvalitních producentů už se dnes nebojí doporučovat trochu objemnější sklenky spíše tulipánového tvaru. Tradiční protáhlé „flétny“ sice dovolují krásně si očima užít perlení, ale nedovolí vyniknout vůni.
Pokud máte jenom ty a chystáte se na skvělé šampaňské či sekt, raději použijte „ryzlinkovku“, klasickou tulipánovou sklenku na bílé víno. A rozhodně se vyhněte širokým kalichům jako vystřiženým z Velkého Gatsbyho, vůně toho moc nepředvede a perlení rychle zmizí.
Fun fact: Legenda ale praví (a historikové ji kazí a vyvracejí, ale co je nám do nich), že byla tato velká široká sklenka původně vytvarována podle poprsí madame de Pompadour či Marie Antoinetty (ano, odteď už ty sklenky neuvidíte jinak).
Jak otevřít
Takže, máme správně nachlazenou lahev, připravené ty správné sklenky, přišel čas bubliny pustit do světa. Rychle ale zapomeňte na oblíbené střílení korku, jde o zbytečně riskantní zábavu. Tlak je totiž uvnitř lahve poctivého šampaňského dvakrát až třikrát vyšší než v plně nahuštěné pneumatice auta a korek může vyletět třeba i rychlostí 80 km/h.
Nejdřív tedy uvolněte agrafu (klícku na korku), tak aby ji bylo možné přetáhnout přes hrdlo lahve, ale nesundávejte ji. Korek i s agrafou držte pevně v ruce, nakloňte lahev v úhlu nějakých 45˚ a pomalu s ní otáčejte a vytahujte korek – a je to.
Samozřejmě je tu ještě oblíbená sabráž – odsekávání hrdla lahve šavlí (nebo, v podmínkách běžné domácnosti snáze dostupným, nožem). Jestli čekáte tipy, jak na to, hledejte jinde. Sabráž je možná efektní trik na večírek, ale rizika s ní spojená jsou zbytečně velká. Dvojnásob pod výraznějším vlivem alkoholu, v uzavřených prostorách, či pokud není lahev nachlazená opravdu dobře. A navíc obvykle přijdete o nějaké to víno. Nebo taky rovnou o všechno.
Jak nalít
Hned jak je korek venku z lahve, začněte nalévat. U šampaňského (ani jiného šumivého vína) se na nic nečeká. Víno nalévejte ideálně do nakloněné sklenky po skle, čímž nejlépe zachováte perlení.
Jak lahev uzavřít
Pokud bubliny nerozlijete mezi víc hostů rovnou a chystáte se popíjet delší dobu, je dobré lahev uzavřít. Pověře o tom, že lžička vložená do hrdla lahve zabrání unikání bublinek, nevěřte. Existují speciální uzávěry na lahve se šumivými víny, které rozhodně poskytnou lepší službu.
Pokud je zrovna po ruce nemáte, hrdlo můžete prostě obalit alobalem, poslouží i původní záklopka lahve. Ale co je nejdůležitější – především udržujte lahev celou dobu chladnou, čím teplejší bude, tím rychleji perlení ztratí.