Seznamte se s magazínem Nezlomní. Zjistíte více o mýtu autenticity a o tom, co skutečně znamená být sám sebou. Dozvíte se, co s námi dělá současná doba a jak v ní najít smysl života.

Také vám poradíme, jak se vypořádat s problémy, které se nás snaží přesvědčit, že nejsme dost dobří. A možná přitom zjistíte, proč jste neskutečně úžasní.

Má psychoterapeutka mně jednou řekla, že každé terapeutické sezení je o hledání sebe sama a návratu k sobě samému. Myslím, že inspirativní příběhy mají podobnou sílu jako terapie. Nejenže mohou pomoci nahlédnout do duše, ale zjistila jsem, že mohou vyvolat i slušnou dávku sebereflexe.

Pevně věřím, že náš nový časopis, který si můžete objednat v našem e-shopu, dokáže sloužit i terapeutickým účelům. Pomůže lidem více se sžít se sebou samými a s vlastními zkušenostmi, ukáže jim nový rozměr vnitřní síly nebo podnítí jejich zájem o nová témata – a rozšíří tak jejich vnímání vůči světu, ve kterém žijí.

info Nový magazín Nezlomní
Kapitola s Alešem Bednaříkem vypráví o štěstí

První číslo časopisu Nezlomní, na kterém jsme spolupracovali s designovým studiem Milk, nabízí všechny tyto možnosti. Hned v úvodu si přečtete obsáhlý rozhovor s psychoterapeutem Alešem Bednaříkem, který se věnuje „happytarianismu“ – psychologii štěstí.

Nic nemůže být výmluvnější – vždyť každé hledání sebe sama začíná touhou po šťastnějším životě. Ale jak upozorňuje Aleš Bednařík:

Naplnění a štěstí nelze dosáhnout definitivně, lze o ně pouze neustále různými způsoby usilovat. Můžeme tedy dělat různé věci, které nás učiní o něco šťastnějšími a spokojenějšími, ale vždy je to jen dočasné a nezbývá než v tom pokračovat.

Aleš Bednařík
info Nový magazín Nezlomní
Časopis přináší příběhy o lidech, kteří se rozhodli utéct z velkoměsta.

Zpátky ke kořenům

Pro některé lidi začala cesta k sobě samým odchodem z velkoměsta. Návratem ke kořenům, k jednoduššímu a pomalejšímu životu a také k většímu kontaktu s přírodou.

Těšit se proto můžete na rozhovor se Zoltánem Demjánem, trenérem a bývalým horolezcem, který jako jeden z prvních dosáhl vrcholu Everestu bez kyslíkové masky. Mnohé z toho, co dnes nabízí svým klientům, se naučil při lezení, například schopnost zachovat si v životě pokoru nebo udržet rovnováhu.

V rozhovoru pro magazín říká:

V minulosti nebylo tolik vyhoření a dalších psychických problémů, protože lidé žili úplně jinak. Žili většinou na venkově, méně ve městech, pracovali více fyzicky, nebyly televize, internet, museli spolu mluvit. Ale my jsme si život udělali tak pohodlný a snadný, že nám není příjemný. Potřebujeme kontakt s přírodou a skutečným prostředím, abychom se vrátili k sobě samým.

Zoltán Demján
info Nový magazín Nezlomní
Nový magazín Nezlomní

Přineseme vám také rozhovor s jednou z nejlepších slovenských topmodelek Michaelou Brezovskou, která vyměnila focení v New Yorku za včelaření v kopcích Myjavy. A také příběh rodiny z Farmy pod Melichovou skálou, který dokazuje, že život na venkově není pro každého a že i při práci se zvířaty lze snadno vyhořet.

Koneckonců, jak ukazuje jejich vyprávění, najít rovnováhu je pro každého z nás obtížný úkol. Proto píšeme nejen o tom, co trend útěku z velkoměst lidem dá, ale také o tom, co jim může vzít.

Na návštěvě u psychiatra

Na dalších stránkách prozkoumáme názory uznávaného psychiatra Radkina Honzáka, který ani ve svých 83 letech neztratil chuť hrát si se slovy. Hovoříme s ním o životě a hledání jeho smyslu v dnešní době. 

Pokud se spokojíme s tím, že přinášíme něco užitečného pro ostatní, a nebudeme mít příliš vysoké cíle, nejen že nevyhoříme, ale najdeme v tom svůj smysl. Nesmíme však prosazovat výkon jako nejvyšší hodnotu, to je špatně.

Radkin Honzák

Psycholožka Jarmila Tomková nám pak v rozhovoru vysvětluje, jak důležité je znovu se ujmout autorství svého životního příběhu a nenechat se svými problémy přesvědčit o tom, že jsme nešťastní.

A básnířka a filozofka Juliana Sokolová připomíná, že za duševní zdraví není zodpovědný jen jednotlivec, ale celá společnost.

Prostřednictvím krásných ilustrací vám také ukážeme, jak vypadá hledání sebe sama v japonském pojetí šinrin-joku (koupání se v lese) a jeho vychutnávání všemi smysly. To a mnohem více vás čeká v našem novém časopise Nezlomní.

info Nový magazín Nezlomní
Esej Zuzany Matuščákové vypráví o jejím vlastním uvědomění.

Pomalé čtení v rychlém světě

Proč jsme se rozhodli přijít s tištěným časopisem? Některé myšlenky a lidské příběhy jsou totiž příliš silné, nadčasové a inspirativní na to, aby se ztratily v záplavě jiných informací, na které člověk narazí na internetu a za pár minut zapomene, že je četl.

Časopis je pro redaktory Forbesu přirozeným projevem touhy nabídnout lidem něco, u čeho se zastaví. Na chvíli se ztiší a ponoří se do svého nitra. Mohou se ptát sami sebe, zda žijí tak, jak chtějí – a zda se cítí naplněni a smysluplně, a zda cítí vděčnost za vše, co mají.

Časopis je pokračováním dlouhodobého projektu o duševním zdraví, který začal v redakci slovenského Forbesu v roce 2019. Během posledních několika let se z projektu stala komunita. Na sociálních sítích seriál sleduje přes 11 tisíc lidí a série podcastů o duševním zdraví má více než půl milionu přehrání.

info Nový magazín Nezlomní
Nový magazín Nezlomní

K tomu je třeba připočíst tisíce lidí, kteří si přečetli stejnojmennou knihu, a také ty, kteří se nechali vést psychology a dalšími odborníky v Deníku duševního zdraví, který slovenský Forbes ve spolupráci s nimi vydal ve třech zemích. A dalším lidem projekt změnil život, když se zúčastnili pořádaných diskusí.

Jak žít šťastnější, hodnotnější a smysluplnější život, zkrátka zajímá čím dál větší část populace.

Nezlomní vznikli z mé touhy dát smysl svému trápení po osobní zkušenosti s vyhořením. Ale i nadále mám potřebu dělat smysluplné věci.

Lucia Okšová

A nebudu lhát. Nezlomní jsou součástí mé terapie. Mohou být i součástí té vaší. Zvu vás, abyste se připojili ke komunitě lidí, kteří hledají svou cestu.

Nabízíme vám pomalé čtení v rychlém světě. Doufáme, že si to užijete.