Když se podíváte na protagonisty filmů režiséra Christophera Nolana, neunikne vám, že by se z nich dala složit inspirativní liga superhrdinů.

Nedá se totiž říct, že by Nolana nějak zvlášť zajímali obyčejní lidé. V podstatě každý z jeho hrdinů je mistrem svého oboru. A jinak tomu nebude ani u jeho očekávané novinky s názvem Oppenheimer, která se nyní konečně ukázala v plnotučném traileru.

Jen si je shrňme: od zarputilého pozorovatele v Nolanově prvotině Sledování přes patologického zapomnětlivce v Mementu a chronického nespavce v Insomnii se dostáváme k trilogii o Batmanovi, který je superhrdinou už z definice. Skupinu doplňuje nejlepší kouzelník ve filmu Dokonalý trik a nejlepší lucidní snílek v Počátku, aby skupinu pak s nejlepším kosmonautem v Interstellaru uzavřel nejlepší cestovatel časem v Tenetu.

Jediný Nolanův snímek, který tento kánon porušuje, je válečný Dunkirk. Jenže tady to Nolan vyřešil tak, že jde o snímek, který žádného hlavního hrdinu nemá. Je tu jen mnoho více či méně obyčejných vojáků, kteří teprve dohromady tvoří nadlidskou legendu o odvaze, výdrži a obětování.

Pokud se na dosavadní Nolanovu produkci díváme jako na soubor superhrdinů, pak bude jeho chystaný historický velkofilm o J. Robertu Oppenheimerovi disponovat tím největším antihrdinou, o jakém může každý Superman jako o svém protivníkovi jenom snít.

Vždyť biografický film, založený na knize American Prometheus, vypráví o muži, který vynálezem atomové bomby do písmene naplnil své proroctví, citované z Bhagavadgíty: „Nyní se stávám smrtí, ničitelem světů“.

Otázkou zůstává, jak si nejnovější Nolanův protagonista J. Robert Oppenheimer ve filmu s rozpočtem sto milionů dolarů povede finančně – v porovnání s těmi předchozími. Zde je přehled nejvyšších tržeb, jichž dosáhli Nolanovi nejúspěšnější dosavadní hrdinové v dřívějších filmech.

1. Bruce Wayne: Kdo jiný by se mohl držet na přední příčce než Nolanův Batman v podání Christiana Balea. Jeho finančně nejúspěšnějším zjevením byl snímek Temný rytíř povstal (2012), který utržil 1,081 miliardy dolarů. Batman okupuje i druhou příčku, kde mu jeho souboj s Jokerem v Temném rytířovi (2008) vynesl 1,006 miliardy.

2. Dom Cobb: Profesionální lupič a zdatný narušitel lidských snů v podání Leonarda DiCapria ve filmu Počátek nastřádal na globálních tržbách 836,8 milionu dolarů.

3. Joseph Cooper: Kosmonaut napříč prostorem i časem, kterého ve snímku Interstellar zpodobnil Matthew McConaughey, si na vítězném tažení globálními kiny doletěl pro 701,7 milionu.