Pro Thu Hà Nguyễn je vaření jednou z největších vášní. Netradiční brněnské bistro Bonjour Vietnam, které se rozhodla před třemi lety otevřít v ulici Václavská, její péči a lásku ke kvalitní kuchyni odráží.
A jak Hà doplňuje, odráží především ji samotnou. „Vedu bistro s tím pocitem, aby bylo vše poctivé a vařené s láskou. Tak nějak z ruky do huby, nebo přesněji – z kuchyně do pusy,“ říká se smíchem. Do češtiny náš rozhovor překládal její přítel, který se na vedení bistra podílí.
Myšlenka o provozování vlastního bistra přišla ve chvíli, kdy se Thu Hà rozhodla založit rodinu – tehdy se začala více zajímat o to, jaké potraviny a látky rodina konzumuje. A i přesto, že ani ona, ani její přítel žádné předchozí zkušenosti na poli gastronomie neměli, rozhodli se spojit příjemné s užitečným. V červnu před čtyřmi lety otevřeli bistro, které Brňanům nabídne zdravé alternativy k tradičním vietnamským fastfoodům.
Žádnou jednobarevnou nudu ale rozhodně nečekejte. Pochutnat si můžete na nudlích, rozmanitých salátech a restované zelenině, nechybějí ani originální dezerty či limonády. Na své si zde přijdou jak vegani a vegetariáni, tak návštěvníci s bezlepkovou dietou.
V nabídce najdete tradiční vietnamské pokrmy, jakými jsou například Bum Bo Nam Bo či polévka Pho, která je u zákazníků oblíbená především na podzim. Zdravé recepty si Hà vymýšlí sama, receptury na tradiční vietnamská jídla pak čerpá od své maminky a babičky.
Jídla jsou tady stejně barevná jako talíře, na kterých mi právě majitelka přináší pečlivě naaranžovaný kuřecí špíz s arašídovou omáčkou a čerstvým salátkem. Pokládá ho hned vedle tradiční vietnamské kávy, která se překapává přímo v hrnku. Sympatická Thu Hà celý podnik nejen vede, ale zároveň většinu jídel také sama připravuje.
Bonjour Vietnam si zakládá na čerstvosti surovin a kvalitě dodavatelů, proto pár spolupracuje s řadou lokálních firem. Hovězí a vepřové jim dodává Maso Klouda, vejce zase odebírají z volného výběhu farmy Valcha. A protože chtějí používat co nejméně mražených potravin, sezonní suroviny chodí každý den nakupovat na zelný trh.
Nejdůležitější pro ně je, z jakých zdrojů jednotlivé ingredience pocházejí. „Proto si dáváme záležet na tom, aby jídla měla co nejméně alergenů a byla bezlepková. To se bohužel také odráží na ceně jednotlivých jídel, hlavní chod u nás stojí kolem 220 korun. Ale nechceme šetřit na lokálních a kvalitních surovinách jen proto, abychom toho prodali co nejvíce.“
Důležitým zdrojem bylinek a zeleniny je také vlastní zahrádka. Ta je nenápadně ukrytá přímo za bistrem a slouží zároveň jako prostor na sezení. Na podobě této rustikální oázy klidu se podílelo vyhlášené brněnské květinářství La Plevela, které najdeme jen pár desítek metrů od bistra. Kombinace dřeva, zemitých barev a všudypřítomné zeleně se doplňuje s interiérem bistra.
Nyní se Bonjour Vietnam těší velké oblibě místních, ani tady ale nebyly začátky jednoduché. Velkou komplikací se pro bistro stala první vlna pandemie, která začala krátce poté, co se pár rozhodl nastartovat podnikání. „Začátky byly opravdu těžké. S počáteční investicí nám pomohla rodina, bez jejíž pomoci bychom pravděpodobně neotevřeli. Ale v první vlně jsme vyžili jen tak tak, měli jsme sotva na platy pro zaměstnance a často jsme museli pracovat v bistru dlouho do noci.“
Tvrdá práce ale přinesla své ovoce. Nyní totiž v podniku panuje živý ruch od rána až do zavíračky. Umístění bistra představuje pro podnik překvapivou výhodu, specifická lokalita a odlišný koncept totiž řeší řadu problémů s konkurencí.
Kvůli mírné vzdálenosti od centra sem chodí návštěvníci cíleně, především na doporučení od přátel a známých. „Myslíme si, že právě doporučování hrálo velkou roli v rostoucím úspěchu našeho bistra. To, že si o něm řeknou lidi mezi sebou, je pro nás tím nejlepším marketingem,“ říká nakonec majitelka bistra.