Mnichov rozkvetl už v zimě: díky uměleckému festivalu Flower Power, který tu začal v únoru. Jeho hlavním mottem je „Oslavte přírodu ve městě“ a cílem je propojit květiny a umění.

Podle jeho organizátorů jde o největší evropskou uměleckou akci v současné době v Evropě, která je navíc v mnoha ohledech unikátní.

„Je to zajímavé, sám jsem z toho byl překvapený. Podle mých zjištění však ještě nikdy v historii neproběhla výstava uměleckých děl, která by měla takový jednoduchý spojující prvek, jakým jsou květiny,“ tvrdí ředitel mnichovské Kunsthalle Roger Diederen, který je zároveň kurátorem výstavy v této věhlasné bavorské galerii.

Právě v Kunsthalle probíhá hlavní výstava celého festivalu Flower Power, který se koná na více místech po Mnichově. V jedné z nejvýznamnějších evropských galerií najdou návštěvníci v rámci festivalu 170 pečlivě vybraných květinových výtvarných děl z různých stylů a období. Některá z nich přitom vyrobili umělci přímo pro tyto účely.

A proč zrovna květiny jako hlavní nosné téma? „Květiny měly pro nás lidi vždy velkou symbolickou moc – ať už v mytologii a náboženství, v umění a literatuře, nebo v politice. Skutečnost, že se symboly regionálně liší a v průběhu staletí se měnily, ukazuje, že lidé vždy připisují květinám nejrozmanitější významy. Mimo jiné stojí za životem a jeho pomíjivostí, používají se jako projev přátelství či lásky v mezilidské komunikaci nebo představují moc a odpor v politice a společnosti,“ tvrdí Diederen.

Jeho cílem je, aby festival navázal na úspěšný festival Faust, který se konal v Mnichově roce 2018 a vyhrál ocenění za nejlepší evropský umělecký festival.

Na výstavě v Kunsthalle najdete i díla velikánů, jako je Andy Warhol, mnoho fotografií, videoprojekcí nebo modelů květin. Jedním z největších taháků je však expozice, ke které si můžou návštěvníci doslova přivonět: impozantní květinové aranžmá od umělkyně Rebeccy Louie Law. Tato třiačtyřicetiletá Britka se proslavila po světě svými instalacemi ze sušených květin a dalších přírodních materiálů.

Podle kurátorů patří mezi nejpozoruhodnější umělce své generace. Její kolosální díla jsou záměrně nejednoznačná. Mají prý mimo jiné symbolizovat témata, jako jsou konzum, udržitelnost, životní cykly či lidské spojení s přírodou se záměrem pomoci inspirovat k hlubšímu pochopení pro ni.

Její voňavou instalaci tvoří víc než sto tisíc sušených květin, které nasbírali v minulosti dobrovolníci z celého světa. Mezi nimi mimo jiné i návštěvníci právě Kunsthalle, kteří sem nosili v uplynulém roce své vlastní usušené květiny, které by jinak skončily v koši. Umělkyně tyto květy navlékla do velkých řetězců, aby z nich vytvořila impozantní dílo, která zabírá jednu celou výstavní místnost.

Dílo této umělkyně je mimo jiné i symbolem udržitelnosti, což je jedno z důležitých témat nejen na tomto uměleckém festivalu, ale v celém současném Německu. „Na festivalu Flower Power se vše točí kolem květin, ale důležitým vedlejším tématem jsou také věda, udržitelnost, rozmanitost rostlin, změna klimatu, biodiverzita, estetika, kvalita života,“ dodává Diederen.

Mezi dalšími umělci, jejichž díla si lze v Kunsthalle prohlédnout, patří například Jana Brueghel, Abraham Mignon, Barbara Dietzsch, Miguel Chevalier, Ann Carrington a mnoho dalších.

Mnichovskou Kunsthalle ročně navštíví na 300 tisíc lidí, sídlí v srdci města a nabízí 1200 metrů výstavní plochy, která je vybavená nejmodernější muzejní technikou. Nabízí tak platformu pro umělecká díla všeho druhu: ať už jde o malbu, sochařství, grafiku, fotografii, ruční práce, design, nebo módu. Střídají se v ní monografické výstavy a tematické projekty.

Květinová výstava v Kunsthalle potrvá až do konce srpna a nabízí mnoho doprovodných programů. Na jaře například speciální návštěvní dny pro rodiče s malými dětmi.

Květinový festival probíhá nejen v Kunsthalle, ale má další přidružené akce také v Gasteigu, což je největší evropské kulturní centrum, nebo v místní Botanické zahradě či v muzeu Biotopia. Tady akce potrvají až do 7. října.