Byl život strážce majáku a jeho rodiny inspirativní, osamělý nebo něco mezi tím? Cestovatelé mají nyní možnost zjistit to na vlastní kůži v mnoha částech Norska, kde se majáky – nyní automatizované – a jejich obytné prostory změnily na turistické ubytování.

Norské pobřeží je již dlouho ekonomickou hnací silou Norska – od prvních obchodních cest až po hlubokomořský rybolov a objevení ropy. Norské břehy lemují majáky, které pomáhaly námořníkům orientovat se ve zrádných vodách.

Slavných majáků je mnoho a jsou rozmanité. Kjeungskjæret je sytě červený osmiúhelníkový orientační bod pro pasažéry výletních lodí a pro ty, kteří připlouvají k Trondheimu norským pobřežním trajektem. Maják Dyna na útesu uprostřed Oslofjordu a nápadný, bezmála čtyřicet metrů vysoký maják Andenes na odlehlých ostrovech Vesterålen jsou dalšími pozoruhodnými příklady.

Mnohé z těchto historických budov mají unikátní architekturu a spoustu fascinujících příběhů. Naštěstí se Norsko v roce 1997 rozhodlo zavést národní plán na ochranu majáků. Z některých se stala muzea a jiné zůstaly pouhými orientačními body. Přesto několik z nich nabízí návštěvníkům skutečně jedinečnou možnost ubytování.

Styl ubytování se pohybuje od základního po luxusní a cokoli mezi tím, ale všechny nabízejí pohled na námořní historii Norska. Po celém Norsku je mnoho možností. Zde jsou některé z nejzajímavějších.

Maják Molja v centru Ålesundu

Mnoho majáků, které jsou k dispozici k přenocování, se pronajímá coby soukromé ubytování prostřednictvím AirBnB nebo přímých rezervací. Ale jedna z možností – ta nejdostupnější – je ve skutečnosti součástí velkého hotelu.

Maják Molja, který označuje vstup do rušného přístavu v Ålesundu, nyní slouží jako pokoj 47 a svatební apartmá hotelu Brosundet.

Svatební apartmá, které se často prezentuje ve svatebních časopisech a časopisech o luxusním cestování, je vybaveno postelemi navrženými tak, aby odpovídaly tomuto jedinečnému prostoru, a nabízí osobní donášku snídaňového koše. Pokud se zde chcete ubytovat, musíte si ho proto rezervovat s dostatečným předstihem.

Maják Lindesnes na jižním mysu Norska

info Foto Mark König / Unsplash

Maják Lindesnes je orientační bod, který znají celé generace námořníků, protože označuje nejjižnější bod Norska. Přes den je Lindesnes oblíbeným turistickým místem, ale s příchodem večera se ztiší…

Těm, kteří se ubytují v domku strážce starého majáku (až šesti lidem), dělají společnost jen nárazy vln a nerušený výhled na jih. Pokud pobyt zde spojíte s návštěvou vysoce hodnocené podvodní restaurace Under, čeká vás opravdu nezapomenutelný výlet.

Pobyt na ostrově u slunného jižního pobřeží Norska

Po většinu letních dní pluje turistický trajekt z půvabného pobřežního městečka Lillesand na ostrov Saltholmen, kde se můžete také ubytovat v majáku.

Na malém ostrově se pořádají výstavy umění a navíc je tu možnost koupání, grilování, rybaření nebo lovu krabů. Základní ubytování je k dispozici v majáku na základě předchozí žádosti, je ale potřeba si přivézt vlastní spacák.

Zažijte norské bouře v Kråkenesu

Pokud jste se někdy plavili podél norského pobřeží, je pravděpodobné, že jste se u Stadhavetu setkali s rozbouřeným mořem. Aby pomohl lodím při plavbě nechvalně známým úsekem vody v západním Norsku, byl na jednom z nejexponovanějších úseků norského pobřeží na počátku dvacátého století otevřen maják Kråkenes.

Dnes maják nabízí návštěvníkům možnost přenocování a skutečný zážitek z pobřeží. Očekávejte slaný vzduch, silný vítr a opravdové spojení s přírodou. Pobyt zde je ideálním doplňkem k výletu podél Nordfjordu nebo k návštěvě města Ålesund. Můžete si vybrat mezi ubytováním v „bouřkovém apartmá“ v samotném majáku nebo v nedalekém „bouřkovém domě“.

Ostrovní život na dalekém severu Norska

Nádherná hornatá krajina severonorských ostrovů Lofoty láká zvědavé cestovatele z celého světa. Jedním z nejlepších způsobů, jak ostrovy poznat, je během krátké plavby osobním trajektem ze Svolværu do Skrovy, ostrovní komunity s přibližně dvěma sty obyvateli, z nichž mnozí stále pracují v tradičním rybářském a zpracovatelském průmyslu.

Odlehlý maják je součástí ostrovního projektu fotografování v přírodě a po domluvě nabízí i možnost přenocování. Základní pokoje jsou k dispozici v prostoru, v němž bydlel strážce majáku, a k dispozici je i doprava lodí a pronájem člunu.

Historická noc v Haugesundu

Jen co by kamenem dohodil od rozlehlého průmyslového závodu společnosti Hydro na ostrově Karmøy nedaleko Haugesundu se nachází historická dominanta západního Norska.

Høyevarde je jedním z nejstarších norských majáků, současná budova je stará více než 150 let. Zčásti díky nádherným zahradám se majitelé zaměřují na svatby a firemní akce, během července jsou ale k dispozici i individuální rezervace noclehů.