Na oslavu šedesátého výročí převléklo ikonické katalánské vinařství čtveřici svých vín do vinět, odkazujících k příběhu svého zakladatele. Připomínají etikety, které odívaly první zde stočené lahve a prozrazují příchylnost k francouzské vinařské tradici.
Vína Jean Leon se pyšní nejprestižnějším oceněním, které může udělit Katalánský institut vinohradů a vína a titulem Vinos de Finca Calificada. Jen málokdo by dnes přitom hádal, že zrod vinařství mnozí považovali za bizarní experiment.
V roce 1962 zakoupil původem santanderský rodák a emigrant do Spojených států, kde taxikařil v New Yorku, 150 hektarů půdy v srdci vinařské oblasti Penedès. Zde se rozhodl vysadit z Francie dovezené odrůdy Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, a pár let na to též Chardonnay.
Navzdory prvotním úšklebkům zdejších vinařů, kteří si ťukali na čelo a nechápavě vrtěli hlavou nad Jeanovou snahou vypěstovat zahraniční cabernet na půdě doposud zasvěcené místním odrůdám jako cava a tempranillo, se brzy ukázalo, že si Leon vsadil na opravdu skvělého koně.
A ve výborném kurzu – ve Španělsku vůbec první vypěstovaný cabernet sauvignon se stane nevídaným úspěchem a načne přetavení Leonova velkého vinařského snu v realitu. Touha vytvořit víno, které by neslo jeho jméno a uspokojilo náročné jazýčky vybrané klientely, nutí Jeana Leona cestovat po světě, dokud nenarazí na dokonalé místo: Penedès.
Mladý idealista kupuje zkraje šedesátých let vinice v Torrelavit (Alt Penedès) a o rok později tu zakládá vinařství po způsobu moderního bordeauxského château.
Leonovy průkopnické vize a nápady, s nimiž své vinařské dobrodružství odstartoval, mu pomohl zhmotnit enolog Jaume Rovira, který projektu zasvětil celý život, než v roce 2008 odešel do penze. Jejich společný odkaz dnes žije pod vedením enoložky Mireiy Torres, která spolu se svým týmem pokračuje ve výrobě osobitého a jedinečného vína tak, jak zamýšlel sám zakladatel.
Viněty lahví Vinya Gigi Chardonnay 2021, Vinya Palau Merlot 2018, Vinya Le Havre Cabernet Sauvignon Reserva 2019 a Vinya La Scala Cabernet Sauvignon Gran Reserva 2016 letos připomínají zmíněných šedesát let od založení vinařství.
Etiketu Gran Reservy zdobí i letos kopie malby. Součástí komplexu Jean Leon je totiž galerie uměleckých originálů, které propůjčily tvář jednotlivým vinětám od roku 1969 po současnost. Pro ročník 2016 byl vybrán obraz penedèského malíře Augusta Rosella, který zvěčnil starou vinici, z jejíž révy se toto víno rodí.
Všechny ročníky ikonického vína La Scala jsou tak průnikem řemesla a umění, explozí chutí i pastvou pro oči. Dohromady tvoří kolekci zajímavou pro milovníky dobrého vína, sběratele i potenciální investory.
K ikonické čtveřici se připojuje i zvláštní edice Vinya Le Havre Cabernet Sauvignon Reserva 2013 k šedesátému výročí, omezená produkce jejíž návrat dokazuje, jak dobře víno z tohoto katalánského vinohradu zraje s časem.
Původní vinici cabernetu sauvignon vysadil Jean Leon na jílovito-vápenatém podloží roku 1963, pojmenoval ji La Scala a nejstarší ročník 1969, který bez výjimky putoval do jeho restaurace v Beverly Hills, se stal prvním španělským vínem na bázi cabernetu sauvignon.
Nejvíce víno proslavil Ronald Reagan, který se s Jeanem Leonem osobně znal. Pro svou inaugurační večeři v roce 1981 zvolil ročník 1975 Gran Reservy, spolu se Chardonnay
z Leonovy produkce – jednom z prvních v bariku fermentovaných Chardonnay ve Španělsku, které Leon pokřtil po své dceři Gigi.
Několik let nato vysadil Jean Leon vinici Le Havre, pojmenovanou podle francouzského přístavu, kde se roku 1949 vylodil coby černý pasažér během honby za svým americkým snem. V roce 1991 pak založil poslední vinici, která nese jméno Palau na počest jeho rodného města.
O tři roky později se na sklonku života rozhodl svěřit osud vinice do rukou rodiny Torres, která slíbila navázat na Leonův odkaz a dbát na zachování osobnosti a výjimečné identity jeho vín. Po téměř třiceti letech tak zůstává vinařství věrné zakladatelově filozofii, sází na inovaci a eleganci svých produktů a je odhodlané nadále tvořit historii.
Vinařství Jean Leon tak pokračuje ve stejném duchu, v jakém bylo založeno: jako malé butikové vinařství s vysokými standardy kvality, které se soustředí na zachycení charakteru vinice v omezených produkcích a limitovaných edicích.
Postupně začleňuje nové enologické postupy a experimentuje s dalšími odrůdami – příkladem je řada 3055, zahrnující první blend petit verdotu s merlotem z oblasti Penedès, nebo řada Nativa s autochtonními odrůdami jako Xarel·lo a jepičí kolekce experimentálních vín, která letos zařadí mimo jiné víno z odrůdy Forcada.
Vinařství zároveň cítí povinnost jít příkladem v otázce udržitelnosti a boje s klimatickou krizí. Od roku 2012 jsou vinice certifikovány jako ekologické a v současnosti probíhá jejich přechod
k regeneračnímu vinařství založenému na uhlíkovém cyklu, kladoucímu důraz na obnovu půdy, podporu biodiverzity a snahu minimalizovat uhlíkovou stopu.