Letošní léto se pozvolna chýlí ke konci. Slunečná parna brzy vystřídají ledové vichry se štiplavými dešti a do prosvětlených ulic vpluje pochmurný podzim.

Ten mimo jiné postupně vytlačí i možnost dopřát si pod otevřeným nebem skvělý gastronomický zážitek.

Forbes proto přináší přehled deseti pražských restaurací, v nichž si letos naposledy můžete zajít na večeři venku. Na místa s rozkvetlými zahradami, famózními výhledy, ale hlavně výtečnou kuchyní.

Salabka, Troja

info Foto Salabka
Foto Salabka

Jídlo, servis, atmosféra. Tři pravidla, tři suroviny z receptu na úspěch v restauračním byznysu podle šéfkuchaře Petra Kunce. V jeho Salabce, kterou v pražské Troji otevřel před sedmi lety, se tahle kombinace snoubí perfektně.

Skvostné prostředí usedlosti, ve které se mísí masivní dřevo, přírodní kámen a poctivá kovářská práce, ještě umocňuje butiková vinice, na jejímž okraji je restaurace situována.

info Šéfkuchař restaurace Salabka Petr Kunc, foto Michael Tomeš
Šéfkuchař restaurace Salabka Petr Kunc | foto Michael Tomeš

A právě na ni ponejvíce směřují zraky hostů, kteří si na terase vychutnávají staročeskou kuchyni v moderním pojetí.

Augustine Restaurant, Malá Strana

info Foto Hotel Augustine
Foto Augustine

Denně kolem proudí tisíce turistů z Karlova mostu na Pražský hrad a zpět. Jen co ale vkročíte za zdi malostranského hotelu Augustine, ani si na ně nevzpomenete. Klášterní zahrada, skýtající i v horkých dnech dostatek stinných míst, oplývá atmosférou natolik klidnou, že v ní chcete nejen jíst, ale ideálně ji už neopustit.

Vedle klasické večeře s ochutnávkou z à la carte menu nabízí šéfkuchař Jan Horák každý letní čtvrtek také koncept Chef’s Social Table, kdy svou kuchyni přemístí přímo před hosty. Exkluzivní kulinářský zážitek pak doplňuje svým přirozeným smyslem pro humor.

Kuchyň, Hradčany

info Foto Ambiente
Foto Ambiente

Praha, jídlo a výhled jako na dlani. Tak se charakterizuje restaurace Tomáše Karpíška z Ambiente, která sídlí v Salmovském paláci na Hradčanském náměstí.

Jídlo jako od babičky, kde nechybí kuřecí paštika, kapr z Chabrybárny, koprovka a svíčková, vychutnejte na velkorysé zahradě, kde se snadno proměníte v turistu objevující vlastní město. Musíte být ale trpěliví, protože sem – na rozdíl od vnitřních prostor – neberou rezervace.

Ještě před samotným hodováním zajděte do přilehlých prostor Národní galerie na díla starých mistrů z období renesance a baroka.

Filema, Košíře

Restaurace Filema v pražských Košířích
info Foto archiv restaurace
Foto Filema

Kdo chce do Řecka, může si cestu hodně ulehčit. V jedné z nejhezčích pražských vilových čtvrtí vystavěl svoji restauraci řecký rodák Sotirios Zavalianis, velmi úspěšný podnikatel ve zdravotnictví – a i tohle je svého druhu ozdravný pobyt.

Praha je najednou daleko a v horkých dnech se tu cítíte trochu jako v Aténách a trochu jako na některém z řeckých ostrovů. Plněné kalamáry, chobotnice, fava, řecká vína…

Sotirios Zavalianis v restauraci Filema
info Foto archiv Filema
Sotirios Zavalianis ve své restauraci Filema | foto Filema

Ne že by sem snad nebyla radost zajít i jindy, ovšem v létě a na zahrádce se pocit, že jste najednou u Egejského moře, jen násobí.

Miru (Four Seasons), Josefov

info Foto Four Seasons
Foto Four Seasons

V japonštině znamená Miru výhled a zažijete ho vrchovatě v rámci pop-upu na střeše pražského hotelu Four Seasons. Tam servírují degustační menu, ve kterém se spojují nejen japonské, ale také peruánské chutě.

Párují se s butikovými víny a třemi koktejly. Omezený počet stolů (přesně čtyři) a čas servírování, který je od úterý do neděle vždy v šest hodin večer, si velmi jasně žádá rezervaci.

Terasa U Zlaté studně, Malá Strana

info Foto Terasa U Zlaté studně
Foto Terasa U Zlaté studně

Restaurace s dost možná nejimpozantnějším výhledem na stověžatou metropoli. Proslulý podnik situovaný v blízkosti Pražského hradu skýtá podívanou na město od vítkovského památníku až po Petřínskou rozhlednu.

Navíc nově vám v ní na stole přistane jídlo od šéfkuchaře Lukáše Hlaváčka, člena loňského Forbes výběru 30 pod 30, který oplývá michelinskými zkušenostmi jako málokdo u nás. .

Konkrétně sází, jak sám říká, na odlehčenou francouzskou kuchyni, kterou doplňují moderní kombinace. Pochopitelně s využitím těch nejlepších sezonních surovin, jako je nyní halibut nebo pravý černý kaviár z jesetera.

The Monkey Bar, Nové Město

info Foto Falkensteiner
Foto Falkensteiner

Smažené kuřecí kousky nebo zelné chipsy nezní jako esence Michelinu. Kombinace chutných tapas, famózních ginových drinků a zahrady, kde se zeleň sápe po všem, co může, ovšem budí dojem místa, kde teplý letní večer rozhodně chcete strávit.

Loni otevřený The Monkey Bar, spadající pod hotelový řetězec Falkensteiner, vnáší do betonové džungle tuzemské metropole tolik potřebnou oázu. Přírody, klidu, útulnosti a tak trochu i bláznivosti. Sotva ji spatříte, nenapadne vás, že jen o pár desítek metrů dál se nachází hlučné prostředí pražského hlaváku.

U Matěje, Dejvice

info Foto U Matěje
Foto U Matěje

Na zahradě restaurace Jana Punčocháře se alespoň po čas své večeře přemístíte na prázdniny na venkov. Ve stínu mohutných kaštanů člověk rychle získá dojem, že si nad kapřími hranolkami, roastbeefem nebo gulášovou polévkou pochutnává daleko od městského ruchu.

Ale chyba lávky, to jste se jen nechali omámit geniem loci dejvické ulice U Matěje, kde se podnik porotce z Masterchefa nachází.

Jan Punčochář a jeho buchty
info Foto Honza Zima
Šéfkuchař Jan Punčochář se svými vyhlášenými buchtami | foto Honza Zima

Z celé republiky se sem sjíždějí hosté už od roku 2019 a bez rezervace se velmi pravděpodobně neusadíte. Je to nejen kvůli popularitě šéfkuchaře, ale také properfektně připravené tradiční pokrmy, kterým pomalá nálada vesnice uprostřed velkoměsta velmi sluší.

Taverna Olympos, Žižkov

info Foto Taverna Olympos
Foto Taverna Olympos

Chcete na dovolenou do Řecka, ale máte čas dojet akorát tak na Žižkov? Žádný problém díky podniku rodiny Nedelkos. Synové Petros a Theodoros rozvíjejí rodinný podnik, který se těší oblibě stálé klientely už čtvrt století. Například feta saganaki zde chutná lépe než v některých vyhlášených podnicích na Korfu či Rhodosu (vyzkoušeno na vlastní chuťové pohárky).

Ve vnitrobloku, kde se letní část taverny Olympos nacházejí, pozornému oku neujde ani Akropolis vyvedené na stěně. Autenticky řecký je i zdejší přístup k nejmladším hostům, pro které je připraveno na restaurační poměry velkorysé hřiště. Při sklence retsiny zapomenete na to, že vám odsud domů jede auto či tramvaj, nikoli letadlo.

Chorvatský mlýn, Dejvice

info Foto Chorvatský mlýn
Foto Chorvatský mlýn

Pravý Balkán v Praze uprostřed hvozdů Divoké Šárky. Dokonce i majitel se jmenuje Dražen Horvat, takže si můžete být dvojnásob jistí, že rybí speciality vám tu servíruje stejně jako třeba na Dubrovníku nebo ve Splitu.

Pán domu, nebo mlýna, zde osobně dohlíží na čerstvost surovin, které dováží od Jadranského moře. Proto se nemusíte obávat ochutnat zde humra, krevety na buzaru či rybí carpaccio.