Jednou z věcí, které aktuálně Česko prokazatelně brzdí, je pomalá a zkostnatělá výstavba, respektive její povolování. O tom, jak v Česku lépe a rychleji stavět, mluvil na konferenci Lepší Česko majitel developerské společnosti Central Group a dvanáctý nejbohatší Čech Dušan Kunovský.

Své zkušenosti s výstavbou nekonvenčního bytového domu Fragment a pohled na to, proč podobně zajímavých staveb v Praze nevzniká více, zase sdíleli majitel investiční skupiny Trigema Marcel Soural a architekt Jiří Řezák z ateliéru Qarta architektura. Tady je výběr myšlenek, které v diskusích na téma development a architektura zazněly.

O výškových stavbách v Praze

Dušan Kunovský

Výška a jakákoli unikátnost bohužel narážejí na rigidní povolovací procesy. Čím vyšší stavbu navrhnete, tím víc je na to Praha citlivá. Já jsem rodilý Pražák křtěný Vltavou, takže plně chápu, že památková rezervace je skoro nedotknutelná. Ale pokud nebudeme stavět do výšky na širší periferii, tak se bude Praha, která je stále magnetem pro lidi, rozlévat do Středočeského kraje a do polí, což je problém.

Marcel Soural

Podívali jsme se na to, jak to má Praha s různými regulačními pásmy. Zakreslili jsme si pásmo památkové ochrany, pražskou památkovou rezervaci, pak pásmo, kde jsou zakázané výškové stavby. A zůstal nám volný takový kousek Prahy na periferii u stanice metra Nové Butovice. Tam chceme postavit 135 metrů vysokou Top Tower.

Když jsme dokončovali dům Fragment, pořád jsem slyšel: oni to nedají, už jsou půl roku po termínu. A my to dali. Teď chceme stavět vysoký dům s vrakem lodi a zase slyším: to je blázen, to nemůže postavit. Mně stačí jediné: ať mě nechají a já to postavím.