Z původních prostor na Betlémském náměstí se oblíbený podnik Point Bar přesunul k náměstí Staroměstskému. Kouzlo však neztratil, naopak získal mnohem větší prostor pro růst.
Point Bar je dnes rodinným podnikem bratrů Matyáše a Dana Mertových, kteří ho ještě s dalšími společníky v roce 2017 zakládali.
„Jsme z architektonické rodiny a oba jsme architekturu studovali. Náš táta vedl galerii v domě, kde byl původní Point na Betlémském náměstí. Postupem času zůstal tento prostor prázdný a nás nenapadlo nic lepšího než si tam otevřít něco svého,“ popisují začátky Dan s Matyášem.
Podle jejich představ mělo vzniknout kulturní místo, galerie, malá kavárnička, večerní bar, a jak sami hodnotí: „Bylo toho hrozně moc, učili jsme se za pochodu, otevírali v podstatě s nulovými znalostmi a jediné, co jsme mohli, bylo nakreslit si prostor jako architekti s Danovým studiem Modest Artificials, to jsme uměli.“
Postupně zjišťovali, co funguje a co ne, od konceptu café baru ustoupili a rozhodli se soustředit na večery. Matyáš ve svých tehdy jednadvaceti letech bral projekt jako obrovskou příležitost mít něco svého, která se nemusí opakovat.
Rozhodl se studium architektury opustit a věnovat se gastronomii, která ho bavila, a chtěl vlastnímu podniku dát úplně všechno.
Point na Betlémském náměstí jim ale začal být příliš malý a hledali nové místo. Po několika měsících ho našli v domě, který stojí na místě původního rodiště Franze Kafky na náměstí po něm pojmenovaném.
Minimalistický prostor, který si sami navrhli a vyžadoval investici kolem pěti a půl milionů korun, v sobě nese odkazy na život tohoto významného spisovatele.
„Vracíme se k tomu, co jsme chtěli na začátku, navíc s šesti lety zkušeností. Přes den je to spojení kavárny a galerie, kam si můžete zajít na oběd nebo víkendový brunch, a večer dining bar podsvícený pro nás signifikantní oranžovou barvou, hlavní DNA Pointu,“ líčí bratři.
O galerijní část se stará Magdaléna Gurecková z galerie Ambit. „Aktuálně u nás najdete projekt digitální galerie Pixelbase s názvem Czech Odyssey a spolupracujeme třeba i s galerií DSC,“ dodávají.
Inspirovali se nejlepšími světovými bary, jako je londýnský Tayēr + Elementary nebo barcelonský Sips, aktuálně vyhlášený jako nejlepší bar světa podle World’s 50 Best Bars.
Už na původním místě dostávaly prostor různé pop-upy, třeba ten s podnikem Burgerman. Chtěli totiž vytvořit komplexní zážitek s jídlem, které se dostávalo do popředí a které si chtěli připravovat sami, aby měli vše ve vlastní režii.
„U nás nejsme zvyklí chodit jen na drink, spíš na pivo a víno, proto je pro nás důležité mít i skvělé jídlo a vytvářet jakýsi nový svět ve spojení s koktejly,“ vysvětluje Matyáš. „Už dříve volba padla na neapolskou pizzu, na kterou byly skvělé ohlasy, funguje s drinky, dobře se sharuje a je to jídlo pro každého.“
Právě pizzu přenesli i do nových prostor a je základním stavebním kamenem menu, které je vystavěné tak, aby ji doplňovalo do italského stylu stejně jako koktejly.
Pizza v Pointu je opravdu skvělá a dotažená k dokonalosti. Kromě tradiční margherity nebo marinary rozhodně ochutnejte umami se smetanou, lanýži, parmezánem, žloutkem a navrchu tančícími vločkami sušeného tuňáka katsuobushi. Tohle si nikde jinde nedáte a ještě se budete bavit u toho, jak budete svou pizzu stříhat nůžkami.
Pizza ale není tím jediným, co si v Pointu můžete dát. Na výběr je třeba texturou i chutí vyladěné dýňové arancini, svěží tuňákový tatarák, stařený T-bone steak nebo naprosto fantastické černé rizoto s citronem a kalamáry.
Je vidět, že jídlo tady rozhodně není vedlejším produktem. „Je pro nás důležité, aby se suroviny v ideálním případě prolínaly jak kuchyní, tak i na baru. Třeba na pizzu stejně jako v naší Bloody Mary používáme rajčata San Marzano s jejich typickou chutí a mineralitou ze sopečné půdy pod Vesuvem,“ vysvětluje Matyáš.
Koktejly odrážejí sezonnost a dbají na to, aby odpovídaly tomu, co v daném ročním období chceme pít. Aktuálně se objevují chutě těžší, zemitější, kouřovější. Nečekejte žádné tropické suroviny, kromě citrusů nemají na menu své místo.
Naopak si dáte třeba mrkvové martini s petrželovým olejem, sour se svařákovou espumou, hřebíčkový Manhattan nebo Guanciale Old Fashioned připravovaný s využitím techniky fat washingu, kdy se alkohol promíchá s tukem, nechá infuzovat a zmrazením se oddělí. Tuk potom drinku dodává komplexnost a zakulacenost.
Foto Michael Tomeš
Foto Michael Tomeš
„Nebojíme se pracovat i s možná trochu zapomenutým českým alkoholem jako Fernet a posouvat ho někam dál, využívat moderní světové techniky, které ale musí být jednoduché a hlavně všechno musí dobře chutnat,“ nastiňuje filozofii Matyáš.
Ani klasiky jako Negroni nejsou nudné, to v Pointu je na bázi koňaku, konkrétně limitované edice koňaku Godet vytvořené ve spolupráci s českým raperem Smack One a s využitím čokolády.
Právě propojení s hudbou je dalším prvkem, který je pro Point zásadní, stejně jako servis a atmosféra.
„Jsme mladí lidi, co mají gastro rádi, a chtějí ho dělat pořádně. Vytvářet místo, které bude na naší scéně něco znamenat, a pokaždé, když sem přijdete, tak dostanete top servis na cool místě se skvělou hudbou, super jídlem a drinkem,“ shrnují Dan s Matyášem, na kterých je poznat, že je tohle místo opravdu baví. A vás bude bavit taky.