Chutná bábovka musí splňovat zásadní podmínku a tou je především vláčnost (tu dokáže bábovce propůjčit rovněž šťavnatá řepa). Jakmile by se vám totiž po bábovce mělo prášit od pusy a nestačili byste ji zapíjet, zážitek ze sladké neřesti by byl tentam. Čokoládová espresso bábovka však požadavek na nesmírnou vláčnost splňuje a ještě k tomu přidává lahodnou chuť a lákající vzhled. Doplňte ji jemnou krémovou polevou a postaráte se navíc o skvělou souhru kontrastů.
Kávová čokoládová bábovka
Na 1 bábovku potřebujete:
- 150 ml horké kávy
- 50 g holandského kakaa
- 3 vejce
- 125 ml rostlinného oleje + na vymazání
- 250 ml 33% smetany ke šlehání
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 280 g hladké mouky
- špetka soli
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 200 g krupicového cukru
Na krémovou polevu:
- 125 g krémového sýru (typu Philadelphia)
- 140 g moučkového cukru
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 1 až 2 lžíce mléka (plnotučné / kokosové)
- hořká čokoláda na posypání
Postup
- Dvojité espresso lungo o objemu 150 ml smíchejte ještě zatepla s prosátým holandským kakaem. Nechte vychladnout.
- V míse robota prošlehejte vejce, olej a smetanu. Nakonec vmíchejte vanilkový extrakt a vychladlou kávu s kakaem.
- Prosátou mouku smíchejte se špetkou soli, práškem do pečiva, jedlou sodou a cukrem. Suché ingredience postupně přisypejte ke kávové směsi a vymíchejte dohladka.
- Těsto nalijte do olejem pečlivě vymazané formy. Bábovku pečte při 180 °C přibližně 40 minut a pro kontrolu proveďte na konci pečení test špejlí.
- Bábovku nechte ve formě pár minut zchladnout. Pak ji opatrně vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout. Mezitím připravte polevu.
- Krémový sýr pokojové teploty vyšlehejte s prosátým moučkovým cukrem a vanilkou do jemné konzistence. Poleva by měla být hustší, avšak stále lehce tekoucí. Podle potřeby přidejte mléko.
- Vychladlou bábovku přelijte polevou a ozdobte nasekanou čokoládou. Rozkrájejte ji na porce a užijte si tu úžasně vláčnou chuť.
Tipy & triky
- Každý záhyb bábovkové formy poctivě vymažte olejem, ať ji nemusíte vysypávat – vzhled zvenčí tak zůstane krásně tmavý a nenarušený moukou.
- Pokud by vám nešla vyklopit bábovka ihned, vyčkejte do většího zchladnutí. Případně použijte trik s utěrkou namočenou ve studené vodě, kterou na chvilku přiložíte na vnější stranu formy.
- Pokud poleva po bábovce nestéká nebo teče příliš pomalu, přidejte ještě lžíci mléka. Pokud se vám zdá poleva naopak moc řídká, vmíchejte navíc trošku moučkového cukru.
- Polevu můžete ozdobit podle chuti a nálady i sušenými květy, ořechy nebo třeba čokoládovými kávovými zrnky.