Chutná bábovka musí splňovat zásadní podmínku a tou je především vláčnost (tu dokáže bábovce propůjčit rovněž šťavnatá řepa). Jakmile by se vám totiž po bábovce mělo prášit od pusy a nestačili byste ji zapíjet, zážitek ze sladké neřesti by byl tentam. Čokoládová espresso bábovka však požadavek na nesmírnou vláčnost splňuje a ještě k tomu přidává lahodnou chuť a lákající vzhled. Doplňte ji jemnou krémovou polevou a postaráte se navíc o skvělou souhru kontrastů.

Kávová čokoládová bábovka

Na 1 bábovku potřebujete:

  • 150 ml horké kávy                   
  • 50 g holandského kakaa                                  
  • 3 vejce                        
  • 125 ml rostlinného oleje + na vymazání            
  • 250 ml 33% smetany ke šlehání                       
  • 1 lžička vanilkového extraktu                           
  • 280 g hladké mouky                                                    
  • špetka soli
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 200 g krupicového cukru                                             

Na krémovou polevu:

  • 125 g krémového sýru (typu Philadelphia)
  • 140 g moučkového cukru
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 1 až 2 lžíce mléka (plnotučné / kokosové)
  • hořká čokoláda na posypání

Postup

  1. Dvojité espresso lungo o objemu 150 ml smíchejte ještě zatepla s prosátým holandským kakaem. Nechte vychladnout.
  2. V míse robota prošlehejte vejce, olej a smetanu. Nakonec vmíchejte vanilkový extrakt a vychladlou kávu s kakaem.
  3. Prosátou mouku smíchejte se špetkou soli, práškem do pečiva, jedlou sodou a cukrem. Suché ingredience postupně přisypejte ke kávové směsi a vymíchejte dohladka.
  4. Těsto nalijte do olejem pečlivě vymazané formy. Bábovku pečte při 180 °C přibližně 40 minut a pro kontrolu proveďte na konci pečení test špejlí.
  5. Bábovku nechte ve formě pár minut zchladnout. Pak ji opatrně vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout. Mezitím připravte polevu.
  6. Krémový sýr pokojové teploty vyšlehejte s prosátým moučkovým cukrem a vanilkou do jemné konzistence. Poleva by měla být hustší, avšak stále lehce tekoucí. Podle potřeby přidejte mléko.
  7. Vychladlou bábovku přelijte polevou a ozdobte nasekanou čokoládou. Rozkrájejte ji na porce a užijte si tu úžasně vláčnou chuť.

Tipy & triky

  • Každý záhyb bábovkové formy poctivě vymažte olejem, ať ji nemusíte vysypávat – vzhled zvenčí tak zůstane krásně tmavý a nenarušený moukou.
  • Pokud by vám nešla vyklopit bábovka ihned, vyčkejte do většího zchladnutí. Případně použijte trik s utěrkou namočenou ve studené vodě, kterou na chvilku přiložíte na vnější stranu formy.
  • Pokud poleva po bábovce nestéká nebo teče příliš pomalu, přidejte ještě lžíci mléka. Pokud se vám zdá poleva naopak moc řídká, vmíchejte navíc trošku moučkového cukru.
  • Polevu můžete ozdobit podle chuti a nálady i sušenými květy, ořechy nebo třeba čokoládovými kávovými zrnky.