Karlínské nábřeží lemuje řada kancelářských budov. Už nějakou chvíli se tam ale nechodí jen pracovat. Vzniká tam místo, jehož středobodem je bar se svítícím nápisem Karlín je náš revír.

Za celým projektem rozvoje karlínského Riverside stojí společnost Dejsiprostor, kterou v roce 2017 založil Ivo Suchomel. Stáli u zrodu prvního Manifesta, kde se starali o výběr jednotlivých podniků, aby byly atraktivní, vytváření celého byznys modelu a zároveň o celý provoz.

„Tohle aplikujeme i v současných projektech. Naším cílem je vytvářet živé čtvrti, aby v nich lidi chtěli trávit čas i mimo práci, a pro každé místo hledáme ideální typ podniku. Je to o celkovém životním stylu a sami říkáme, že naše místa jsou inkluzivní, taková, kde se lidi potkávají, socializují, sportují, relaxují a zároveň pracují a bydlí,“ vysvětluje Suchomel.

Této filozofii sami říkají Ikea+ podle toho, že si s ní každý najde to své. Aktuálně se podílí na plánování celého projektu Smíchov City nebo nové centrály ČSOB.

Ke svému core byznysu lease managementu se teď v Karlíně pustili do něčeho úplně nového, do provozování vlastního baru.

„V Karlíně už dva roky provozujeme zimní kluziště, ke kterému patří après skate pop-up bar, v létě k němu přibyl náš kontejnerový bar z plechovky, ale už nám pop-up přestal stačit a potřebovali jsme místo, které bude pevným bodem,“ vysvětluje Suchomel důvody, ze kterých vzešel Revír Karlín.

„Od místní komunity jsme často slyšeli, že nechtějí, abychom jim brali bar, u kterého se přirozeně začal tvořit společenský život po práci. Pop-upy ale nefungovaly celoročně. Dlouho nám chybělo sebevědomí na bar, ale nakonec převážilo to, že můžeme ovlivnit kvalitu produktu, a šli jsme do toho po hlavě,“ dodává.

Baru šéfuje manažer Václav Jahn, který se do Česka vrátil po několika letech v Norsku a do projektu naskočil v lednu. Na dálku ale vše konzultoval a pomáhal nastavit. Bary ho vždycky bavily a chtěl být nejlepší, roky pracoval v pražském baru La Casa de la Havana vieja, dělal brand ambasadora a soutěžil.

Jak to tak bývá, životní změny ho přivedly k tomu, že se přestěhoval do Norska a po krušných začátcích se vypracoval na bar manažera ve fine diningové restauraci ve Stavangeru.

„Když nastal covid a všechno se zavřelo, tak jsem se rozhodl jít pracovat do rybí továrny, protože miluju rybaření. Jako první člověk jsem tam poslal motivační dopis, což je hodně zaujalo, a za čtyři dny jsem nastupoval,“ vzpomíná.

„Byl to dost šok, z toho, kdy si hraješ s detaily na drinku, ti pak přijede desetikilová tresčí hlava. Ve finále jsem tam dělal jenom pár dní, ale nemůžu na to zapomenout,“ směje se dnes.

Ivo Suchomel a Václav Jahn z Revíru Karlín
info Foto Michael Tomeš
Za Revírem Karlín stojí Václav Jahn (vlevo) a Ivo Suchomel | Foto Michael Tomeš

Do Česka se rozhodl vrátit, když už přestal cítit nadšení pro práci a byl čas na změnu, která přišla přirozeně sama. „S kamarádem Matějem Nepimachem, který je v boardu Dejsiprostor a vstup do projektu mi nabídl, jsme si už kdysi dávno chtěli otevřít bar, ale nikdy nebyl dobrý timing a potkalo se to až teď,“ líčí Jahn.

Revír je loungový bar pro všechny. „Nechceme být hogo fogo ani nejlepší koktejlový bar v Praze. Jde nám o to, aby se tady cítili lidi dobře,“ popisuje Jahn koncept. Na menu najdete kombinaci signature drinků a ostřílených klasik, do kterých přidávají svůj vlastní rukopis.

Jedním z oblíbených drinků je svěží Bergamot spritz, kombinace citrusového bergamotového likéru, který skvěle funguje s bezinkou a bublinami. Celý drink barví modrým čajem butterfly pea, aby vypadal zábavněji.

Do Negroni třeba na minulém menu přidávali čokoládový bitters a malinové balsamico, aktuálně si zase tento drink dáte postavený na Mezcalu, který mu dodává úplně jiné grády. Novinkou je i milk-washed koktejl s amarettem, který je díky této technice průhledný.

Revír je ale přesně ten typ baru, kde se do menu ani podívat nemusíte, stačí se pobavit s barmany a počkat si, co vám vymyslí. Zkuste se poptat i po nealko drinku s názvem Lipo, který si Jahn přivezl z Norska, kde ho namíchal jeden z barmanů.

Na aktuálním menu už není, ale určitě vám ho rádi namíchají. A uhodli jste správně, chutná přesně jako bonbony, co si pamatujeme z dětství.

„Náš tým nemá žádné velké zkušenosti za barem a rosteme jako celek. Tréninky vedeme sami a je pro nás zásadní snaha se něco naučit stejně jako celkový vibe baru,“ dodává Jahn, který by si přál, aby se naučili dobře pracovat s domácími ingrediencemi.

„Nejsme líní, naše drinky nás baví obměňovat, hrát si s nimi a dávat jim nějaký vlastní twist. A přesně o tom to je, pořád je u nás něco nového a nesmí to být nuda,“ shrnuje. 

„Máme zkušenosti z otevírání pop-upů, kde jsme jeli se strašně nízkým budgetem, ale provoz celoročního baru je něco úplně jiného. Investice samozřejmě narostly a do začátku byly taky trochu větší oči, nicméně se snažíme optimalizovat provoz a dát na menu nové a zajímavé věci. Plán je být do léta provozně na nule,“ uzavírají Suchomel s Jahnem.

Revír je takový karlínský obývák, kde se potkávají všichni od top manažerů po náhodné kolemjdoucí a užívají si super hudbu, která je pro Revír klíčová, nápadité drinky a atmosféru. A přesně o tom budování vlastního revíru je.