Cibule je extrémně zdravá, dostupná a variabilní zelenina, ze které uvaříte mnohem víc než jen polévku. Snad nejchutnější je pozvolna dozlatova orestovaná, tak jako v sendviči inspirovaném právě sýrovou francouzskou cibulačkou.
Kromě zkaramelizované cibule do sendviče potřebujete už jen dobře se táhnoucí sýr, trochu másla a dobrý (byť klidně předvčerejší) kváskový chleba.
Další rychlé sendviče:
- Pokud se vám nechce vyrábět karamelizovaná cibule, použijte hotový cibulový džem (nebo si vyrobte do zásoby slaninádu).
- Nezvyklá, ale skvělá kombinace je nahradit cibuli korejským zelím kimči a ze sýrů vybrat čedar.
- Přidat můžete proužky opražené slaniny, orestované žampiony nebo lístky čerstvého špenátu.
Grilled cheese (sýrový sendvič) s karamelizovanou cibulí a čedarem
Na 2 porce potřebujete:
- 500 g cibule
- 4 lžíce másla
- ½ lžičky tymiánu
- Sůl & pepř
- 2 lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce vína nebo 1 lžíce balzamika či worcesteru
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 100 g sýru (čedar, Gruyère, ementál)
- 4 velké krajíce chleba
Postup
- Cibule rozpulte, oloupejte, nakrájejte na tenká půlkolečka a pozvolna 25 až 30 minut opékejte na dvou lžících másla. Po 10 minutách je dost osolte. Když je cibule perfektně měkká a zlatavá, přidejte čerstvě mletý pepř, cukr, víno, hořčici a 8 lžic vody a ještě chvíli zprudka povařte.
- Mezitím nahrubo nastrouhejte sýr a všechny krajíce z vnější strany pomažte zbývajícím máslem. Z vnitřní, nenamazané strany obložte dva chleby veškerou cibulí a sýrem a přiklopte zbývajícími chleby namazanou stranou ven.
- Dozlatova opečte v rozpáleném sendvičovači, kontaktním grilu nebo na pánvi podobně jako tuňákový sendvič tuna melt.