Velikonoční nádivka plná čerstvých bylinek a vajec je skvělým způsobem, jak i z lehce oschlého pečiva vykouzlit bezvadné jarní jídlo. Pokud vás neláká tradiční nálož uzeného, upečte ji bez masa. O bílkoviny a uzenou chuť se v tomto případě postarají mandle a uzený tempeh.
Velikonoční vegetariánská nádivka s uzeným tempehem a mandlemi
Na formu o průměru 24 cm potřebujete:
- 6 rohlíků (bílé či grahamové)
- 6 vajec
- 180 ml smetany či mléka
- Sůl & pepř
- 1 špetka muškátového oříšku
- 80 g loupaných mandlí (celé či plátky)
- 40 g másla + na vymazání
- 2 červené cibule
- 1 balení uzeného tempehu
- 125 g baby špenátu, rukoly nebo mladých kopřivových lístků
Můžete přidat:
- 2 hrsti bylinek (medvědí česnek, petržel, pažitka, jarní cibulka, kopr)
Postup
- Pečivo (klidně den dva staré) nakrájejte pilkovým nožem na 1,5cm kostky. Žloutky oddělte od bílků, žloutky prošlehejte s mlékem či smetanou, ½ lžičkou soli a špetkou muškátu (přidat můžete ještě ¼ lžičky kurkumy pro barvu) a nalijte na rohlíky.
- Mandle na pánvi nasucho zlehka opečte, budou mít lepší chuť. Pár dejte stranou na ozdobu a zbylé nahrubo nasekejte a přidejte k pečivu.
- Cibuli pokrájejte na kostičky a spolu s rozdrobeným tempehem pozvolna dozlatova orestujte na másle. Osolte.
- Koláčovou formu nebo menší pekáček vymažte máslem nebo vyložte pečicím papírem a troubu vyhřejte na 180 °C.
- Špenát či rukolu nasekejte, pokud dáváte kopřivy, nejprve je v rukavicích oberte od stonků, spařte vroucí vodou a pořádně vymačkejte. Přidejte spolu s opečenou cibulí a tempehem k pečivu, jestli máte po ruce nějaké bylinky, nasekejte je, dejte také do mísy a vše pořádně promíchejte.
- Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho podebíráním stěrkou vmíchejte k rohlíkům. Rozetřete do připravené formy, ozdobte mandlemi a pečte asi 40 minut dozlatova. Nádivka je dobrá teplá i studená, jen tak se salátem nebo jako slavnostní příloha.
Tipy & triky:
- Do nádivky kromě všemožných bylinek vmíchejte i kukuřici, nastrouhaný sýr (feta, niva, gouda) nebo uzené tofu.
- Jen o něco méně nadýchaná bude nádivka z celých vajec – zkrátka vynechejte šlehání bílků a ušetřete si tak něco času.
- Velikonoční nádivku upečte jako muffiny ve formě vyložené papírovými košíčky nebo vymazané máslem. Čas pečení pak zkraťte podle jejich velikosti.