Plněná vejce jsou dokonalým příkladem jídla, kdy za málo peněz (a zde i doslova) získáte hodně muziky. Jsou rychlá, jednoduchá na suroviny i přípravu, a přitom neskutečně dobrá. Marinování v řepě můžete vynechat, ale dodá jim velice efektní vizáž.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Plněná marinovaná vejce

Potřebujete:

  • 8 až 10 vajec
  • 1 jarní cibulka / hrst pažitky / ½ malé cibule
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžíce worcesteru
  • ½ lžičky pálivé papriky
  • Sůl & pepř

Na marinádu (lze vynechat):

  • 1 střední řepa
  • 1 vrchovatá lžička soli
  • 4 lžíce jablečného či vinného octa
  • 2 hrnky vody

Na ozdobu:

  • Bylinky (řeřicha, kopr, pažitka)
  • Ředkvičky
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Řepu oloupejte, nakrájejte na kousky, spolu se solí, octem a vodou 5 až 10 minut povařte a nechte vychladnout.
  2. Vejce rovnou z lednice vložte do vroucí vody, 10 minut je vařte, poté rychle zchlaďte vodou studenou a po chvíli oloupejte. Přidejte je do hrnce s řepou a nechte 3 až 12 hodin marinovat. Vejce na fotce byla v nálevu asi 5 hodin. Kdyby nebyla vejce zcela ponořená, čas od času je otočte.
  3. Vajíčka pak osušte, rozpulte, vyndejte z nich žloutky a vidličkou je rozmačkejte s jemně sekanou jarní cibulkou, majonézou, hořčicí, worcesterem, paprikou, solí a čerstvě mletým pepřem. Ochutnejte a případně dolaďte, náplň by měla být poměrně výrazná kvůli jemným bílkům.
  4. Až těsně před podáváním, aby náplň neoschla, lžičkou nebo zdobicím sáčkem směs rozdělte do bílků a ozdobte plátky ředkviček, řeřichou, černým sezamem nebo třeba špetkou papriky.

Tip: Plněná vajíčka jsou výborný způsob, jak zužitkovat přebytečná vařená vejce.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová