Když se obyčejný potká s obyčejným, nikdo zpravidla nečeká nic omračujícího. Ne tak v kuchyni. Tady neplatí zaběhané logické vývody. Z naprosto nudných ingrediencí tu i podprůměrný dezertář vykouzlí jako mávnutím umaštěnou zástěrou mnoho neobyčejného. Tak tomu je i v případě těchto dortíků. 

Falešná utěšování o rychlovce nemají smysl, JE s nimi drbačka. Nicméně na konci ulepené cesty vás čekají rozkošné, individuální minidortíčky, tak akorát měkké, vlahé, s přidrzlou rybízovou kyselkavostí vyvažující opulentnost žloutkového krému. Rozpoutejmež proto cholesterolové šílenství, vy víte, že to chcete taky…

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Medánky (mini medovníčky)

Na cca 55 až 60 medánků potřebujete:

  • 90 g másla
  • 3 polévkové lžíce medu
  • 300 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 celá vejce
  • 1,5 lžičky jedlé sody
  • 700 g polohrubé mouky

Na žloutkový krém a promazání:

  • 250 ml mléka
  • 120 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vanilkový pudink
  • 3 žloutky
  • 250 g másla
  • Džem z červeného rybízu
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Až na mouku vložte všechny ingredience na těsto do rendlíku a na mírném ohni míchejte až do rozpuštění. Poté malinko zvyšte příkon a až hmota účinkem jedlé sody zpění, odstavte hrnec a zapracujte do hmoty všechnu odváženou mouku. Vypracujte hladké, lepivější těsto.
  2. Na mírně pomoučněném vále nebo na lince rozválejte ještě teplé těsto na cca 4mm tloušťku a vykrajujte kolečka, ideálně o průměru 4 až 5 cm. Klaďte je na plech trochu s rozestupy, v troubě lehce vyskočí i do stran. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C okolo 20 minut nebo do zezlátnutí.
  3. Okamžitě po vytažení z trouby, ještě než vychladnou, kolečka znovu vykrojte stejným vykrajovátkem. Zbylé okraje dejte stranou do misky a rozbijte na drobky buď v sekáčku, nebo pobouchejte válečkem v bytelnějším igelitovém sáčku. Přesypejte do nižší širší nádoby nebo krabičky.
  4. Připravte si žloutkový krém. Mléko, oba cukry, žloutky a vanilkový pudink smíchejte a za stálého míchání povařte na středním plameni do zhoustnutí. Nechte úplně vychladnout.
  5. Ve vhodné míse vyšlehejte máslo doběla, po lžících přidávejte pudinkovou hmotu a postupně zašlehávejte.
  6. Přistupte k samotné architektuře medánků. Jedno kolečko namažte marmeládou z červeného rybízu (nebo nějakou stejně kyselou alternativou), slepte s druhým kolečkem, to namažte žloutkovým krémem a přiklopte třetím kouskem. Teď máte nahatý dortíček.
  7. Aby se před ostatními nestyděl, je třeba ho obléknout do drobků – dortík po obvodu namažte tenkou vrstvou žloutkového krému a následně důkladně vyválejte v připravených drobečcích.
  8. Hotové mini medovníky nechte v lednici uzavřené ve vhodné nádobě rozležet minimálně jeden den, aby byly optimálně měkké a vláčné. 

Tip: Medánky jsou vhodné také ke zmrazení, proto se není třeba děsit velkého počtu výsledných koláčků. Tři měsíce si ke kafíčku odeberete po dortíku a můžete péct znovu!