Nadýchané a jemné lívance vám zaručeně zlepší ráno, ale klidně také oběd či večeři. Jsou ovoněné vanilkou, vláčné díky ricottě a kyselkavé po citronu. Pokud patříte mezi milovníky sladkých snídaní, tento recept je pro vás ten pravý. Navíc s ním nestrávíte déle než dvacet minut, na chuti to však rozhodně nepoznáte.
Ricottové lívance s borůvkami a citronem
Na 4 porce potřebujete:
- 260 g hladké mouky
- 30 g krupicového cukru
- 250 g mléka
- 130 g ricotty
- 150 g kanadských borůvek
- 2 celá vejce
- 1 žloutek
- 1, 5 lžičky kypřicího prášku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžíci vanilkového extraktu
- 15 g citronové šťávy
- kůru z citronu
- špetku soli
- olej na smažení
K podávání:
- 200 g mrazených borůvek
- 15 g krupicového cukru
- 300 g bílého jogurtu
- 1/3 lžičky mleté vanilky
- ostružiny a kanadské borůvky k podávání
- javorový sirup
- pár lístků máty
Postup
- V jedné míse smíchejte sypké suroviny – mouku, cukr, jedlou sodu, kypřicí prášek a sůl. V míse druhé smíchejte mléko, vajíčka, žloutek, ricottu, citronovou šťávu i kůru a vanilkový extrakt, následně přidejte směs sypkých surovin a pomocí metličky promíchejte do hladkého hustého těsta. Nakonec stěrkou opatrně vmíchejte kanadské borůvky.
- Připravte si pánev či lívanečník a na kapce oleje osmažte jednotlivé lívanečky do zlatavé barvy, těsto by vám mělo vystačit na cca dvanáct až patnáct lívanců.
- Zatímco se lívance smaží, připravte borůvkový jogurt. Mrazené borůvky nasypte do rendlíku společně s cukrem a zahřívejte, dokud borůvky nerozmrznou a nepustí šťávu, trvá to několik minut. Vařte, dokud se šťáva nevyvaří, nechte pár minut vychladnout a smíchejte s jogurtem a vanilkou.
- Hotové lívance podávejte s borůvkovým jogurtem, čerstvými ostružinami, borůvkami a lístky máty. Doporučuji polít i javorovým sirupem.