Candát je jedna z nejchutnějších sladkovodních ryb. A jemná příloha z pórku inspirovaná francouzskou gastronomií se k němu dokonale hodí. Opečení a následné konfitování pórku totiž zvýrazní jeho chuť a rybu skvěle doplní.
Candát na másle s konfitovaným pórkem
Na 2 porce potřebujete:
- 200 g baby pórku
- 50 g másla
- 150 ml zeleninového vývaru
- 1 hrst zeleného hrášku
- 1 lžička citronové šťávy
- sůl
- pepř
Na candáta:
Postup
- Buď můžete použít klasický pórek, který podélně rozkrojte a vymyjte, nebo baby pórky, které nechte celé.
- Na másle v hlubší pánvi omyté pórky ze všech stran opečte dozlatova. Zalijte je vývarem jen tak, aby byly zcela ponořené. Přidejte zelený hrášek. Vše osolte, opepřete a zakápněte citronovou šťávou.
- Zeleninu přikryjte pečicím papírem a zvolna vařte cca 5 minut do změknutí. Před podáváním odstraňte z pórků svrchní opečenou vrstvu, která je tuhá.
- Filety candáta mezitím omyjte a osušte. Stranu s kůží pouze osolte, druhou stranu i opepřete.
- Pečte je kůží dolů na pánvi se lžící přepuštěného másla, celým stroužkem česneku a snítkou rozmarýnu. Následně rybu otočte a nechte krátce dojít v horkém výpeku.
- Hotového candáta servírujte s pórkem, hráškem a například s opečenými bramborami. Porce přelijte výpekem a doplňte plátkem citronu.