Hustá smetanová omáčka plná voňavého koření, šťavnaté kuřecí maso a lehká chuť kokosu. Korma, kurma, khorma nebo qorma je tradiční indický pokrm připravovaný z kuřecího masa marinovaného v jogurtu a pochutnají si na ní i zastánci sladších typů kari díky její jemné, ale zároveň výrazné chuti.

Jestliže vám nevadí malinko tučnější maso, zvolte místo prsou stehenní řízky, korma bude ještě lepší a kuře šťavnatější. A vyzkoušejte i další skvosty indické kuchyně, jako je lahodné butter chicken či cizrnová chana masala.

info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Kuřecí korma

Na 4 porce potřebujete:

  • 500 g kuřecích prsou nebo stehenních řízků
  • 70 g bílého jogurtu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžičku kurkumy
  • půl lžičky uzené papriky
  • 1/3 lžičky chilli
  • 1,5 lžičky koření garam masala
  • sůl

Na omáčku:

  • 2 velké cibule
  • 4 lžíce ghí
  • 2 stroužky česneku
  • palec velký kousek zázvoru
  • hrst kešu ořechů
  • půl lžičky mletého koriandru
  • lžičku mletého římského kmínu
  • 250 g kokosového mléka v plechovce
  • 200 g kuřecího vývaru
  • Sůl & pepř

K podávání:

  • rýže basmati nebo naan
  • čerstvý koriandr
  • jogurt či smetanu ke šlehání
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Kuřecí maso nakrájejte na kostky a připravte marinádu. Jogurt smíchejte s veškerým kořením, přidejte prolisovaný česnek a sůl a zamíchejte do hladké směsi. Přidejte pokrájené kuře, promíchejte a dejte prozatím odpočinout do lednice.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka a česnek a zázvor nadrobno. Rozpalte pánev a rozpusťte v ní 2 lžíce ghí, přidejte cibuli a za občasného promíchání nechte zkaramelizovat do zlatohnědé barvy, trvá to několik minut. Když je cibule opečená, přidejte pokrájený česnek a zázvor, asi 2 minuty restujte, nakonec do pánve přidejte celé kešu ořechy, mletý koriandr a římský kmín a zprudka opečte. Nechte pár minut vychladnout, přendejte do mixéru, přilijte kuřecí vývar a kokosové mléko a rozmixujte na hladkou omáčku.
  3. Ve stejné pánvi rozpalte zbylé dvě lžíce ghí, přidejte pokrájené maso v marinádě a zprudka z každé strany opečte do zlatohnědé barvy.
  4. K opečenému masu přidejte rozmixovanou omáčku, promíchejte a přiveďte k varu. Vařte 10 minut či do doby, dokud kuře není hotové a omáčka dostatečně hustá. Osolte, opepřete a případně dochuťte trochou koření. Pokud je omáčka moc hustá, přilijte vývar či kokosové mléko.  
  5. Servírujte s čerstvým koriandrem a basmati rýží či naanem. Můžete ozdobit trochou smetany či kokosového mléka.