Tradiční roláda je často obávaným dezertem – může popraskat, být suchá nebo naopak krém moc řídký. Ničeho z toho se však nemusíte bát s tímto receptem. Dokonalá osvěžující jahodová roláda s kyselým citronem je jedním z těch dezertů, který budete v jahodové sezoně připravovat ještě mnohokrát.
Základní piškotové těsto je ovoněné vanilkou a citronovou kůrou a doplněné lyofilizovanými jahodami, které nejenže dodají skvělou chuť, ale také barvu. Pokud chcete ještě větší „wow“ efekt, doporučuji do těsta přidat i pár kapek potravinového barviva. Místo jahod můžete vyzkoušet i borůvkovou či malinovou variantu, obě budou chutnat výborně.
Zbyla vám ještě doma kopa jahod? Vyzkoušejte také sametový jahodový dort či osvěžující cheesecake do skleničky.
Jahodová roláda s citronem
Na 1 roládu potřebujete:
- 5 vajec
- 100 g krupicového cukru
- 140 g hladké mouky
- 30 g lyofilizovaných jahod
- 40 g rozpuštěného másla
- 1/3 lžičky mleté vanilky
- Špetka soli
Na krém a ozdobu:
- 500 g jahod
- 130 g změklého másla
- 500 g smetanového sýru
- 75 g moučkového cukru
- 1/3 lžičky mleté vanilky
- Kůra z poloviny citronu
- Jahody a citron na ozdobu
Postup
- Troubu předehřejete na 160 °C a plech o rozměru asi 40 x 30 vystelte pečicím papírem. Jahody sušené mrazem rozmixujte na prach, pak přes jemné sítko, které zachytí zrníčka, prosejte k mouce a vanilce a promíchejte. Začněte s přípravou těsta. Vajíčka společně s cukrem a špetkou soli vyšlehejte v robotu či ručním šlehačem do světlé a nadýchané pěny, na střední rychlost to trvá 5 až 10 minut. Jakmile jsou vajíčka dokonale vyšlehaná, přidejte rozpuštěné máslo a rychle zašlehejte dohladka. Nyní začněte postupně přidávat směs hladké mouky a pomocí cukrářské stěrky ji zapracujte do těsta. S těstem pracujte opatrně, abyste neporušili vzduchové bubliny.
- Hotové těsto přelijte na připravený plech a rozetřete do rovnoměrné vrstvy. Vložte do předehřáté trouby a pečte 15 až 18 minut, těsto by po upečení mělo být lehce zlatavé a měkké. Ihned po vyndání z trouby těsto překlopte lícem (vrchem těsta) na čistou utěrku. Opatrně odlepte pečicí papír, mělo by to jít velice snadno. Horké těsto zarolujte do rolády i s utěrkou kratší stranou tak, aby bylo těsto více zatočené a roláda silnější. Nechte zcela vychladnout.
- Během pečení pokrájejte jahody na malé kousky, nasypte do hrnce a pomalu zahřívejte, dokud zcela nezměknou a nepustí šťávu, trvá to několik minut. Směs rozmixujte a dál vařte asi 5 až 8 minut, dokud nevznikne hustá omáčka. Přeceďte přes jemné sítko, které zachytí zrníčka, a nechte kompletně vychladnout.
- Jakmile jsou roláda i jahodová omáčka již studené, připravte krém. Změklé máslo vyšlehejte společně cukrem do světlé a nadýchané pěny, trvá to pár minut. Přidejte smetanový sýr a vyšlehejte do hladkého a hustého krému, nakonec přidejte jahodové pyré, vanilku a citronovou kůru a finálně prošlehejte. Pokud je krém příliš řídký, přesuňte ho na 20 minut do lednice.
- Studenou roládu rozviňte a kompletně promažte krémem, nějaký krém si nechte i na ozdobu. Promazaný korpus opět zatočte stejným směrem, kterým byla roláda zatočena předtím.
- Nakonec ozdobte krémem pomocí cukrářského sáčku a poklaďte jahodami a kousky citronu. Nechte odležet v lednici alespoň 2 hodiny.