Kari s vejci máte hotové do půlhodiny, suroviny můžete obměňovat podle stavu domácích zásob a hustá omáčka s výživnými vajíčky rozhodně potěší i vaše chuťové buňky. Zkrátka ideální bezmasé jídlo na všední dny.
Vajíčkové kari s kokosovým mlékem
Na 4 porce potřebujete:
- 8 vajec
- ½ lžičky kurkumy
- Chilli nebo ostrá paprika
- Ghí nebo řepkový olej
Na omáčku:
- 2 velké červené cibule
- 1 lžička celého římského kmínu
- 1 lžička hořčičného semínka
- 1 lžíce strouhaného zázvoru
- 4 stroužky česneku
- Čerstvé či sušené chilli
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička garam masala nebo tandoori masala
- 1 lžička soli
- 400ml plechovka krájených rajčat
- 400ml plechovka kokosového mléka
- Čerstvý koriandr
Postup
- Na 3 lžících tuku asi 10 minut restujte najemno pokrájenou cibuli, římský kmín a hořčičné semínko. Přidejte nastrouhaný zázvor, nasekaný česnek, chilli dle chuti, kurkumu a masalu a ještě minut opékejte, až se koření rozvoní.
- Osolte, zalijte rajčaty a kokosovým mlékem a alespoň 10 minut povařte. Omáčka bude ovšem tím lepší, čím déle ji budete vařit, tudíž doporučuji spíše 20 až 30 minut.
- Než se uvaří omáčka, připravte si vejce: vložte je do vroucí vody, 7 minut povařte, poté ihned zchlaďte studenou vodou a po několika minutách oloupejte. Pokud máte raději pevné žloutky, vejce vařte 10 minut, budou se také lépe loupat.
- Oloupaná vejce ze všech stran krátce opečte na dvou lžících oleje s kurkumou a chilli nebo pálivou paprikou.
- Vejce vložte do omáčky a podávejte posypané čerstvým koriandrem nebo třeba kešu oříšky. Jako příloha je nejlepší naan či rýže basmati.
Tipy & triky:
- S kořením experimentujte podle toho, jaké máte doma. Hodí se i klasická kari směs, pár tobolek kardamomu, dva bobkové listy, trochu hřebíčku, skořice nebo mletého koriandru. Skvělé je v omáčce povařit také kari listy či dva limetkové listy.
- Pokud si chcete vaření ještě více usnadnit, nahraďte koření, zázvor a česnek kupovanou nebo domácí kari pastou.
- Kokosové mléko můžete vynechat a na závěr jídlo zjemnit trochu smetanového nebo řeckého jogurtu či smetany.
- Jako přílohu zkuste domácí jogurtové placky (medvědí česnek můžete vyměnit za špenát či zcela vynechat).
- Jestli hodně spěcháte, opečení vajec vynechte a v omáčce je jen prohřejte.