Cibule, jedna z nejprostších, ale zároveň nejdůležitějších surovin nejen evropské gastronomie. V dnešním spíše návodu než receptu vám popíši, jak jednoduše vyrobit květy z červené cibule, které ozdobí vaše menu.
A protože s cibulí všeho druhu se dá doslova kouzlit, připravte si také klasickou cibulačku, sýrový sendvič, voňavý olej nebo překvapivý cibulový dip.
Pečené květy z červené cibule
Na 3 květy potřebujete:
- 3 středně velké červené cibule
- 4 lžíce olivového oleje
- 4 lžíce balzamikového octa
- 2 snítky tymiánu
- Sůl (např. uzená či bylinková)
- Čerstvě mletý pepř
Postup
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Cibuli odřízněte vršek a oloupejte ji tak, aby spodek s kořínky zůstal vcelku. Udělejte celkem čtyři svislé řezy asi do ¾ cibule, abyste vytvořili osm klínků. Neprokrojte je však až dolů, aby se cibule nerozpadla.
- Dno zapékací mísy pomažte trochou olivového oleje, na něj postavte cibule kořenem dolů.
- Do cibule a kolem ní přidejte zbývající olivový olej a balzamikový ocet. Posypte solí a přihoďte bylinky.
- Cibule pečte cca 30 minut, dokud uvnitř nezměknou a jednotlivé cípy se neotevřou.
- Dochuťte čerstvě mletým pepřem a dle chuti další solí.
- Cibulové květy podávejte teplé jako přílohu k masu.