Skořicový šnek jako dort? Já říkám ano! Ačkoli bych kynuté šneky mohla jíst každý den, narozeniny a další oslavy jsou události, které si zkrátka žádají dort. Vláčný korpus se skořicovým mramorováním strukturou velmi připomíná právě skořicové šneky, krém ze smetanového sýru zase simuluje polevu. Tak vzniká dokonale sladké a lehce nakyslé spojení.

info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Dort à la skořicový šnek

Na dort o průměru 16 cm potřebujete:

  • 250 g změklého másla
  • 65 g řepkového oleje
  • 80 g třtinového cukru
  • 450 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 1 špetku soli
  • ½ lžičky mleté vanilky
  • 1 lžíci vanilkového extraktu
  • 4 vejce
  • 140 g mléka
  • 30 g rumu

Na posyp:

  • 180 g krupicového cukru
  • 25 g mleté skořice

Na potření:

  • 40 ml silného espressa
  • 20 g rumu

Na krém:

  • 500 g smetanového sýru
  • 100 g změklého másla
  • 1 lžíci vanilkového extraktu
  • 3 lžíce moučkového cukru
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Předehřejte troubu na 170 °C a tři stejné formy o průměru okolo 16 až 18 cm vystelte pečicím papírem. Papír použijte pouze na dno forem, strany vymažte olejem.
  2. Změklé máslo s olejem a cukrem vyšlehejte v robotu či ručním šlehačem do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Mezitím v další míse smíchejte mouku, kypřicí prášek a sůl. Když je máslo světlé a vyšlehané, zašlehejte vanilku a vanilkový extrakt a začněte postupně přidávat vajíčka. Vždy přidejte jedno vejce a počkejte, až se kompletně zašlehá, až poté přidejte další. Nyní do těsta zašlehejte polovinu sypké směsi. Přidejte mléko smíchané s rumem a zbytek sypké směsi a rychle zašlehejte do hladkého těsta. Zbytečně ho nešlehejte, mohli byste ho přešlehat.
  3. Krupicový cukr na posyp smíchejte se skořicí, vznikne tak skořicový cukr. Odeberte z něj 70 g, ty budete potřebovat do krému a na posyp. Na dno forem rozdělte polovinu těsta a pečlivě ho rozetřete do stran. Povrch těsta silně posypte skořicovým cukrem a pomocí špejle vytvořte mramorování. Na skořicovou vrstvu přidejte druhou polovinu těsta, opět ho posypte skořicovým cukrem a vytvořte mramorování.  
  4. Vložte do předehřáté trouby a pečte cca 30 minut či do doby, než špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde čistá. V troubě by se korpusy měly mírně nafouknout. Espresso smíchejte s rumem, a jakmile jsou korpusy hotové, vyndejte je z trouby a ihned je směsí potřete. Nechte mírně vychladnout ve formě, následně vyklopte a nechte dojít na chladicí mřížce do pokojové teploty.
  5. Jakmile jsou korpusy vychladlé, připravte krém. Změklé máslo vyšlehejte do světlé pěny, poté přidejte smetanový sýr společně s polovinou zbylého skořicového cukru, vanilkovým extraktem a moučkovým cukrem. Prošlehejte do tuhého krému
  6. Nyní dort zkompletujte. Pokud je potřeba, korpusy seřízněte do roviny. První korpus lehce pomažte tenkou vrstvou krému. Přiklopte druhým korpusem a proces opakujte. Nakonec přiklopte korpusem posledním. Trochou krému pomažte vršek i celý povrch dortu a uhlaďte pomocí stěrky do hladké vrstvy. Trochu krému si nechte také na ozdobu.
  7. Zbytek krému přesuňte do sáčku se zdobící špičkou a vršek dortu po jeho obvodu ozdobte. Dejte ztuhnout do lednice alespoň na hodinu. Nakonec posypte zbylým skořicovým cukrem a podávejte. 
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová