Jak na křupavě vláčné knedlíky s vajíčkem? Jednoduše. Nejprve knedlíky opečte na sádle tak, aby okraje pěkně zezlátly. Pozornost pak rozhodně věnujte i volbě surovin – byť je jejich výčet krátký, měly by být co nejkvalitnější. A pokud máte kamarády se slepicemi, jste na té nejlepší cestě k dokonale vláčným knedlíkům s lákavě zlatavou barvou. Domácí knedlík, sádlo a nakládačky jako od babičky to jistí!

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Ty nejlepší knedlíky s vejcem

Na 2 porce potřebujete:

  • 6 plátků (cca 180 g) houskového knedlíku
  • 4 domácí vejce
  • Sůl & pepř
  • 2 lžíce (cca 30 g) sádla nebo přepuštěného másla
  • Pažitka
  • Kyselé okurky
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Houskové knedlíky nakrájejte na kostičky ideálně zoubkovým nožem, ať je zbytečně nepomačkáte a nerozdrolíte. Nechte je klidně chvilku na vzduchu oschnout, pokud jsou čerstvější.
  2. Vejce vyklepněte do misky, osolte a rozmíchejte. Ve vyšší pánvi (dobře poslouží wok) rozehřejte sádlo a na středním až vyšším stupni opečte knedlíky dozlatova. Míchejte jen zlehka, ať knedlíky příliš nedrobí, drobky by se mohly zbytečně připalovat.
  3. Jakmile okraje knedlíků lehce zezlátnou, přilijte rozšlehaná vejce. Plamen snižte na střední a vajíčka krátce promíchejte.
  4. Pánev stáhněte z plamene a ještě chvilku zlehka míchejte, dokud vejce v teplém obsahu pánve neztuhnou tak akorát. Nenechte je v pánvi moc dlouho, ať nepřijdete o jejich požadovanou vláčnost.
  5. Obsah pánve přendejte rychle na talíř. Knedlíky posypejte nasekanou pažitkou a případně čerstvě mletým pepřem a podávejte s kyselými okurkami, nejlépe těmi domácími.

Tipy & triky

  • Další variantou, jak opéct knedlíky, je trouba. Nakrájejte knedlíky na kostičky, vyskládejte je na plech, přelijte rozehřátým sádlem a pečte při 180 °C asi 10 minut dokřupava. Dejte pozor, ať je zbytečně nepřesušíte. Knedlíky nebudou mít tak zlatavou barvu jako z pánve, zato budou více křupavé a snížíte riziko jejich drobení způsobené mícháním.
  • Knedlíky s vejcem můžete na závěr posypat dokřupava usmaženou cibulkou.
  • Stejným způsobem můžete připravit i bramborový knedlík s vajíčkem.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič