Jak na křupavě vláčné knedlíky s vajíčkem? Jednoduše. Nejprve knedlíky opečte na sádle tak, aby okraje pěkně zezlátly. Pozornost pak rozhodně věnujte i volbě surovin – byť je jejich výčet krátký, měly by být co nejkvalitnější. A pokud máte kamarády se slepicemi, jste na té nejlepší cestě k dokonale vláčným knedlíkům s lákavě zlatavou barvou. Domácí knedlík, sádlo a nakládačky jako od babičky to jistí!
Ty nejlepší knedlíky s vejcem
Na 2 porce potřebujete:
- 6 plátků (cca 180 g) houskového knedlíku
- 4 domácí vejce
- Sůl & pepř
- 2 lžíce (cca 30 g) sádla nebo přepuštěného másla
- Pažitka
- Kyselé okurky
Postup
- Houskové knedlíky nakrájejte na kostičky ideálně zoubkovým nožem, ať je zbytečně nepomačkáte a nerozdrolíte. Nechte je klidně chvilku na vzduchu oschnout, pokud jsou čerstvější.
- Vejce vyklepněte do misky, osolte a rozmíchejte. Ve vyšší pánvi (dobře poslouží wok) rozehřejte sádlo a na středním až vyšším stupni opečte knedlíky dozlatova. Míchejte jen zlehka, ať knedlíky příliš nedrobí, drobky by se mohly zbytečně připalovat.
- Jakmile okraje knedlíků lehce zezlátnou, přilijte rozšlehaná vejce. Plamen snižte na střední a vajíčka krátce promíchejte.
- Pánev stáhněte z plamene a ještě chvilku zlehka míchejte, dokud vejce v teplém obsahu pánve neztuhnou tak akorát. Nenechte je v pánvi moc dlouho, ať nepřijdete o jejich požadovanou vláčnost.
- Obsah pánve přendejte rychle na talíř. Knedlíky posypejte nasekanou pažitkou a případně čerstvě mletým pepřem a podávejte s kyselými okurkami, nejlépe těmi domácími.
Tipy & triky
- Další variantou, jak opéct knedlíky, je trouba. Nakrájejte knedlíky na kostičky, vyskládejte je na plech, přelijte rozehřátým sádlem a pečte při 180 °C asi 10 minut dokřupava. Dejte pozor, ať je zbytečně nepřesušíte. Knedlíky nebudou mít tak zlatavou barvu jako z pánve, zato budou více křupavé a snížíte riziko jejich drobení způsobené mícháním.
- Knedlíky s vejcem můžete na závěr posypat dokřupava usmaženou cibulkou.
- Stejným způsobem můžete připravit i bramborový knedlík s vajíčkem.