Pravé léto je nejen o prosluněných dnech, ale také o šťavnaté a svěží chuti rajčat. Salát Caprese díky nim rozkvete lákavými barvami i lahodnými chutěmi. Stačí jej doladit kvalitním olivovým olejem, čerstvou bazalkou a podávat s lahodným krémovým sýrem burrata nebo typickou buvolí mozzarellou. Jako byste se právě ocitli na malebném ostrově Capri – také cítíte ten závan neapolského zálivu?

Salát Caprese se sýrem burrata (mozzarella se smetanou)

Na 2 velké nebo 4 menší porce potřebujete:

  • 300 g cherry rajčat (mix červených a žlutých)
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje + na zakápnutí
  • 1 lžičku vločkové mořské soli
  • hrst čerstvé bazalky
  • 4 masitá rajčata
  • 375 g čerstvého sýra burrata
  • špetku čerstvě mletého pepře
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Cherry rajčata přepulte a dejte do mísy. Přelijte je olivovým olejem, osolte a přidejte část lístků čerstvé bazalky. Zlehka promíchejte a nechte prozatím stranou.
  2. Masitá rajčata nakrájejte na plátky a rozprostřete na servírovací talíř(e). Burratu vyjměte z nálevu a nechte na cedníku chvilku okapat. Pytlíčky burraty pak rozložte na rajčata.
  3. Velká rajčata i burratu zakápněte olivovým olejem, zlehka osolte a opepřete. Navrch rozložte připravená cherry rajčata a posypejte zbývajícími listy bazalky.
  4. Burratu rozhrňte tak, aby se odhalil lahodný krémový střed. Salát podávejte samotný nebo s kouskem opečené bagetky. Dle chuti můžete posypat piniovými oříšky.

Tip: Velkou úrodu rajčat zužitkujete rovněž do slaného rajčatového koláče.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič