Období typických dovolenkářů pominulo. Teď přišel čas pro ty z vás, kteří mají chuť užít si samotu, ticho a touží odjet co nejdále od známého prostředí. Ať už vaši touhu vytáhnout paty z domu a své země pohání cokoli, přinášíme tipy na pět ostrovů, kde Čecha s trochou štěstí nepotkáte.

Stewartův ostrov

Říká se o něm, že má nejjižněji situovanou hospodu světa, i když Argentinci by se přeli. Je rovněž jedním z posledních míst na světě, kde je možné vidět téměř vyhynulého ptáka kiwi. Ale to není vše.

Ostrov, známý Maory jako Rakiura, je domovem nádherných lesů, drsných pláží a právě jedinečné fauny. Většinu ostrova pokrývá národní park, což z něj činí ideální destinaci pro ty, kteří touží po autentickém úniku do přírody. Procházky po stezkách, náročnější treky či plavání v tichých zátokách a osamocené pláže poskytují ideální prostor k odpočinku daleko od rušného světa.

S večerem je možné pozorovat, jak z moře vyplouvají tučňáci, aby si na noc po houpavém překonání pláže ustlali v okolním křoví. Díky nulovému světelnému smogu zde lze téměř každou druhou noc pozorovat vedle naprosto ostře viditelné Mléčné dráhy i jižní polární záři.

Ostrov je protkán pár vesničkami, ale většina jeho divočiny zůstává neobydlená. To dává návštěvníkům pocit, že jsou na úplně jiném konci světa. Pro milovníky přírody a autentických zážitků je Stewartův ostrov dokonalým místem, kde mohou zažít něco skutečně neobjeveného a jedinečného.

Cookovy ostrovy

Blankytné moře, korálové útesy a pohostinnost Maorů… a to vše v Tichém oceánu. Skupenství patnácti ostrovů v šestém století osídlili Maorové. Objevitel James Cook, jehož jméno nesou, sem dorazil až koncem osmnáctého století.

Dnes nabízí naprostý ráj pro milovníky vodních sportů. Je zde možné individuálně šnorchlovat, potápět se i rybařit. Vnitrozemí ostrovů zdobí hornatá krajina s bujnou vegetací.

Pro dobrodruhy může být dobrá zpráva to, že ostrovy jsou protkány poměrně velkým množstvím treků, které jsou rozděleny do kategorií lehký, středně těžký, obtížný. Od listopadu zde panují teploty okolo 28 stupňů Celsia.

K občerstvení po dlouhém výletu či vodních hrátkách může sloužit vynikající místní strava sestávající převážně z darů moře i tropického ovoce jako třeba papája, mango, ananas, vodní melouny, chlebovník. Místní upravují své masné pokrmy tradičním stylem v podzemní troubě ahima’a a ti, kdo cestují s láskou a respektem k místní kultuře, tradici a gastronomii, to ocení.

Velikonoční ostrov

Velikonoční ostrov
info Sophie Laurent, Unsplash

Slyšeli jste o něm. Je to ten s tajemnými sochami Moai, objevený na Velikonoční neděli. Velikonoční ostrov, známý také jako Rapa Nui, je jedním z nejizolovanějších míst na světě, leží v srdci Tichého oceánu. Tento sopečný ostrov, nacházející se více než tři a půl tisíce kilometrů od pevniny Jižní Ameriky, láká svou tajemnou aurou a fascinující historií.

A nejen to. Ostrov se pyšní krátery, jeskyněmi, plážemi, panenskou přírodou a svébytným duchem celého ostrova. Velikonoční ostrov je malý, dá se obejít během jednoho dne, délka ostrova je 24 kilometrů.

Pro ty, kdo hledají klid a chtějí uniknout davům turistů, je Velikonoční ostrov ideální destinací. Ikonické sochy Moai, jež hlídají pobřeží, jsou svědectvím dávné kultury, která na ostrově kdysi žila, a prozkoumávat jejich historii v osamění je zkušenost, již nelze nikde jinde zažít.

Pro introverty a dobrodruhy nabízí ostrov jedinečnou kombinaci neprobádané divočiny a hlubokého propojení s přírodou a historií. Nejenže se návštěvníci mohou těšit na úchvatné výhledy, sopečné krátery a nedotčené pláže, ale také na pocit, že jsou skutečně daleko od moderního světa.

Dále je třeba neminout vesnici Orongo, někdejší obřadní místo. Leží na kráteru vulkánu Rano Kau, který se nachází přímo nad oceánem na jihu ostrova. Odmění vás odtud úchvatná scenerie. Skýtá se výhled na Velikonoční ostrov, na sytě modrý oceán a zároveň dolů do kráteru.

Aldabra

info NASA, Wikipedia Commons

Jeden z největších korálových atolů na světě láká svou izolovaností a krásou přírody v té nejčistší podobě. Aldabra je zároveň jedním z nejméně navštěvovaných míst na planetě. Leží více než tisíc kilometrů od hlavních seychelských ostrovů a to ho dělá ideálním útočištěm pro introverty, kteří hledají naprostý klid a unikátní přírodní zážitky.

Díky své odlehlosti a omezené přístupnosti je Aldabra téměř nedotčená člověkem, což nabízí autentický kontakt s divokou přírodou. Dobrodruzi mohou pozorovat obří želvy, vzácné druhy ptáků a hlavně podmořský svět v neporušeném stavu.

Těm, kdo touží po dobrodružství a autentickém zážitku, Aldabra nabízí nejen nepoznané krásy, ale také pocit, že jste objevili něco skutečně výjimečného.

Ostrov, který je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO, je místem, kde neexistuje masový turismus. Naopak, každý krok vede k novým objevům – ať už jde o průzkum mangrovníkových lesů, nebo plavání v křišťálově čistých lagunách.

Tristan da Cunha

info Wikimedia Commons, The Official CTBTO Photostream

Nejizolovanější obydlený ostrov na světě je schován uprostřed jižního Atlantského oceánu a nejbližší pevninu má vzdálenou více než dva tisíce kilometrů. Na vulkanickém souostroví žije v naprosté harmonii s divokou přírodou pouze několik stovek obyvatel. Tristan da Cunha je místem, kde čas plyne pomalu, moderní svět je vzdálený a každý krok vede k objevování přírodních krás.

Cestovatelé mohou prozkoumávat nedotčené horské terény, pozorovat vzácnou faunu, včetně tuleňů a albatrosů, nebo se projít po prázdných plážích, které jsou absolutně nedotčeny turismem. Tento odlehlý ráj nabízí nezapomenutelný zážitek těm, kdo touží po úniku z civilizace, klidu, odpočinku a splynutí s přírodou.