Zarytí masožrouti vám budou tvrdit, že nejjednodušší je na gril „fláknout kus masa nebo klobásu“, nicméně vegetariánské grilování může být ještě snazší (například nemusíte řešit bezpečnou propečenost masa), mnohdy zdravější a navíc nezávislé na počasí.

Na rozdíl od naloženého masa vám zavakuovaný grilovací sýr, vegeburger nebo kukuřice vydrží v lednici klidně do doby, než se případně vyčasí. Vše navíc připravíte snadno i na pánvi nebo v troubě. Jistě, jednorázové obaly jsou poněkud neekologické, ale maso zpravidla ještě víc. Inspirujte se našimi tipy na grilování bez masa, kterým potěšíte nejen vegetariány, ale i všechny ty, kdo v horku nemají na uzeniny nebo těžké maso zkrátka chuť.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Příloha & vitaminy

Zelenina poslouží jako jeden z chodů, příloha i zdravější prvek na vaší grilovačce. Podívejte se určitě také na 30 přílohami ke grilování, díky kterým klidně zapomenete i na vše ostatní.

Zeleninu můžete připravit i pár hodin předem: cuketu a lilek nakrájejte na centimetrová kolečka nebo podélné plátky (u těch je menší riziko propadu skrz mřížku grilu), v míse nebo na pekáči hojně zakapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a ochuťte oblíbeným kořením. Já dávám sušený nebo čerstvý prolisovaný česnek, chilli vločky a čerstvý tymián. Plátky pak z obou stran ogrilujte doměkka.

Kukuřici stačí na grilu postupně otáčet, a když je ze všech stran opečená, potřít ji máslem nebo olejem a osolit. Případně zkuste ještě o level vychytanější mexickou grilovanou kukuřici elote.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Vege burgery & alternativy

Na grilování rozhodně potěší i burgery. Těch bez masa je celá řada, já letos jedu pořád dokola perfektně dochucené české Supervego, protože jsou bez sóji a se slušnou porcí bílkovin. Tyto i jiné chlazené placky stačí zpravidla jen z obou stran opéct, doplnit zeleninou, dobrou houskou a v našem případě ještě fantastickou cizrnovou majonézou bez vajec dochucenou korejskou pastou gochujang (nebo trochou srirachy).

Skvělým řešením je i marinovaný nebo uzený tempeh, který jen nakrájíte na plátky a nasucho opečete. Tempeh vám přitom vydrží dost dlouho v lednici, takže balení, která nespotřebujete, využijete jindy do letních závitků nebo výživné Buddha bowl. Méně výrazné tofu už vyžaduje více pozornosti, ale v podobě tofu špízů s cuketou vás bude bavit též.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Jak grilovat sýry

Uzený oštěpek nebo hermelín s tenkými kolečky cibule, kořením a olejem zabalený v alobalu je klasika, ale na přípravu je jednodušší halloumi. To stačí nakrájet na plátky a opéct. U vrzajícího kyperského sýru navíc nehrozí, že se rozteče a vy budete jen smutně sledovat, jak protéká mřížkou do útrob grilu.

Místo dováženého halloumi můžete zkuste bio sýr na gril z Farmy Struhy, který není zdaleka tak přesolený, takže je také vhodnější například pro děti. Rodinná farma mimochodem produkuje dokonalé mléčné výrobky, které koupíte i na Rohlíku nebo Scuku.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Ohleduplný tip: Pokud je na grilování v plánu i maso, nejspíš budete kvůli „kontaminaci“ grilu opékat vege dobroty jako první. Připravte se na to, že se do bezmasého chodu pustí všichni bez rozdílu, a pokud trochu nenaddimenzujete jeho množství, nemuselo by na vegetariány zbýt. Naopak masa nejspíš už potom nebude třeba zdaleka tolik, což ostatně v horku není na škodu.