„Mou ambicí je být naživu. Nechci pracovat v jiném oboru, ale je možné, že se to stane,“ říká Adam Martinec. Jeho film Mord, se kterým absolvuje FAMU, získal na letošním festivalu v Karlových Varech cenu Zvláštní uznání poroty. A projekce, která skončila potleskem vestoje, se účastnil i prezident Petr Pavel.

Martinec už dříve zaujal svým krátkým filmem Anatomie českého odpoledne, za který dostal několik cen včetně Českého lva.

„Úspěch trvá čtrnáct dnů. Už jsem příliš na nic nečekal, už jsem to totiž zažil. Po ocenění vám volají z reklamek a chtějí se setkávat, ale nic z toho není. Nenatočíte debut a automaticky pracujete,“ vysvětluje.

O svém filmu Mord také nechce jako tvůrce příliš mluvit. „Nechávám to na divácích. Nemyslím, že je na režisérech, aby vysvětlovali své počiny,“ tvrdí Martinec.

Nakonec přiznává, že snímek pracuje s tématy rodiny a osamělosti, která jsou relevantní, aniž byste nutně museli mít zkušenosti se zabijačkou, jaké mají jeho hrdinové.

Proč bude Martincovi trvat možná mnoho let, než natočí další film, a je prodávat scénáře stejné jako vysavače? Co by na to řekl Miloš Forman? Dozvíte se v nejnovějším díle podcastu Forbes Life!