Roztomilé mini cheesecake muffiny jsou ideální nejen na večírky a pikniky, kde by se vám velký dort těžko převážel a porcoval, ale potěší také všechny solitéry, kteří mají rádi svoji porci (či dvě) jistou.

Z karamelových sušenek vyrobíte jak křupavý korpus, tak rovnou i fantastickou drobenku, která šťavnaté borůvky a lahodnou krémovou náplň perfektně doplní.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Mini cheesecake muffiny s borůvkami a Lotus drobenkou

Na 16 až 18 muffinů potřebujete:

  • 250 g Lotus sušenek
  • 100 g másla
  • 20 g hladké mouky

Na náplň:

  • 400 g cream cheese či žervé
  • 100 g kysané smetany
  • 120 g cukru (krupice nebo světlého třtinového)
  • 2 vejce
  • Kůra z 1 citronu
  • 1 lžička vanilkového aroma

Na borůvky:

  • 1 plný hrnek lesních borůvek (nebo 200 g mrazených)
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce cukru (krupice nebo světlého třtinového)
  • 1 lžíce citronové šťávy
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Muffinový plech nebo silikonové formičky vyložte papírovými košíčky.
  2. Sušenky rozmixujte na jemnou drť, smíchejte s rozpuštěným máslem a asi ¾ směsi rozdělte do 16 až 18 formiček. V každé by měla být zhruba plná lžíce. Drť lžičkou pořádně natlačte na dno. Do zbytku sušenek vmíchejte mouku a spolu s košíčky zatím uložte do lednice.
  3. Cream cheese dobře prošlehejte s kysanou smetanou, cukrem, vejci, citronovou kůrou a vanilkou. Asi 250 ml borůvek (klidně mrazených) smíchejte s moukou, cukrem a citronovou šťávou.
  4. Na korpusy rozdělte krém, na něj dejte borůvky a nakonec posypejte drobenkou ze zbylých sušenek. Pokud vám nějaké borůvky zbyly, můžete je vtlačit do drobenky.
  5. Plech vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 25 minut dozlatova. Muffiny nechte 15 minut chladnout ve formě, poté přemístěte na mřížku a nechte zcela vychladnout na lince či v lednici.
  6. Uchovávejte v lednici a spotřebujte do 3 dnů. Před podáváním nechte cheesecaky asi půl hodiny povolit mimo lednici, budou krémovější a chutnější.

Tipy & triky:

  • Kromě borůvek se hodí i čerstvé či mrazené maliny nebo ostružiny.
  • Aby náplň nepřetekla, formičky plňte maximálně po okraj, přesahovat by měla jedině drobenka.
  • Pokud vám zbude náplň, jednoduše ji upečte v muffinové formě bez sušenek.
  • Na stejném jednoduchém principu, kdy z jednoho těsta vyrobíte korpus i drobenku, funguje i tyto famózní jahodové cheesecaky řezy nebo tvarohové řezy s borůvkami a drobenkou.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová